commoswikipedia.org/Julian Nyča
Preševska dolina

Nepravedno odvojeni od teritorije Kosova, Albanci Preševske doline imaju želju koja se nikada ne menja, a to je ujedinjenje, rekao je predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi. Politički predstavnici Albanaca Preševske doline, ipak ni po koju cenu ne prihvataju podelu Kosova, kako bi se njihova želja za ujedinjenjem ostvarila.

– Danas ni nakon 100 godina ne odustajemo od ujedinjenja sa Kosovom. Nisam zadovoljan radom kosovskih institucija nadležnih za Albance iz Preševa. Bivši ministar spoljnih poslova Gent Cakaj pokazao je najviše interesovanja za Albance u Preševu, ali kako stara poslovica kaže, “proleće ne cveta jednim cvetom ili jedna lasta ne čini proleće – ocenio je Arifi u intervjuu za Indeks Onlajn.

Predsednik opštine Preševo razočaran je odnosom kosovskih institucija prema Albancima na teritoriji Srbije, ali i čitavog regiona.

– Razočaran sam nacionalnom strategijom Kosova i Albanije prema Preševskoj dolini, ali i u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji. Ako mi dozvolite da dam ocenu 1-10 odnosa Kosovo i Albanija, to je 3 – ocenio je predsednik opštine Preševo.

Arifi je jedino zadovoljan radom i angažovanjem ministra spoljnih poslova Albanije, Genta Cakaja, koji je prošle nedelje podneo ostavku u Vladi Edija Rame.

– Gent Cakaj učino je konkretne korake, nacionalnom strategijom za Preševsku dolinu i za Crnu Goru. Ipak jedna lasta ne čini proleće. Zato nam je neophodno opredeljenje vlade. Trebalo bi da to pitanje bude visok prioritet premijera Albanije i Kosova, a ne samo da bude deo dnevnog reda ministara spoljnih poslova – ocenjuje Arifi.

Prvi čovek opštine Preševo ističe da ne odustaje od ideje ujedinjenja za koju su se, kako kaže, borili zajedno sa Kosovom.

– Lobirali smo, radili smo i organizovali smo svoj oslobodilački rat upravo da bismo bili zajedno sa Kosovom, ne odustajemo od tog. Ni nakon 100 godina ne odustajemo od ujedinjenja sa Kosovom. Teorije podele ili razmene teritorija za nas ne dolaze u obzir, ili idemo zajedno ili ostajemo, samo da ne bismo naškodili projekatu Republike Kosovo. Stoga je ujedinjenje vitalni interes Albanaca iz Preševske doline i ne menja se – izjavio je Arifi.

10 COMMENTS

  1. Arifi,ti si predsednik srpske opstine na teritoriji Srbije!U svakoj ozbiljnoj drzavi bi zbog svoje izjave morao da odgovaras a Srbija te trpi i tolerise.Od koga sada “oslobadjas” i Presevo,sta ces raditi ako se ne ostvari ideja o “ujedinjenju” sa tzv. drzavom Kosovo?Ti bi morao u zatvor zbog ovoga sto si izjavio- a ovo ti nije prvi put,ako ti se ne dopada ovde NAPOLJE iz Preseva i Srbije!

  2. Arifi,napolje iz Srbije ili u zatvor zbog ove svoje izjave.Primas platu u srpskoj opstini,ako ti se ne dopada NAPOLJE pa “oslobadjaj” druge ako smes i mozes.

  3. Ima li nadleznih organa u Srbiji da procesuiraju Arifija zbog ove izjave?On prima platu u srpskoj opstini a šoziva na nove terpristicke akcije,sada u Presevskoj “dolini” koja ne postoji.Strasno.

  4. Имају човека у Београду, дародавца. Шта траже, он на тацну.

  5. albanci zele i presevsku dolinu pa zast ne srbija je darezljiva alo BRE dajte im sve do beograda
    pa se nadajte miru

  6. Ovakve izjave se moraju na licu mesta kaznjivati. Kakva ozbiljna drzava ovako nesto dopusta? A ovakvih izjava bice vise i vise.

  7. Поштовани
    Индикативно је да преносите шиптарске новотарије и у исто време прокламујући их баш као и представници Републике Србије.
    Наиме, не постоји географски топоним “прешевска долина”, још увек важећи, за ту област је Врањска котлина, са својом дужином, ширином . . .
    Гуглујте, ако већ географију не похађасте

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here