Kosovo online
Plaža u Albaniji

Albanija poslednjih godina postaje sve atraktivnija turistička destinacija, a samo tokom juna ove godine zabeležena je poseta više od milion turista iz inostranstva. Kako navode stručnjaci, to je i razlog za nadležne u zemlji koja je relativno skoro počela da razvija tu privrednu granu, da poveća nivo usluga, a posebno nivo bezbednosti na turističkim destinacijama.

Da je bezbednost ono što ne neophodno razvijati uporedo sa turističkim kapacitetima naročito je postalo jasno nakon što je pre godinu dana u Potamu (Himara) stradala devojčica, koju je udario motorni čamac. Ove godine,takođe, problem je predstavljalo utapanje pojedinih turista na plažama Jadranskog mora.

Predsednik Albanske Federacije “Čuvari na plaži i spasioci u vodi” Erdit Gega za Kosovo onlajn kaže da glavno pitanje ostaje podizanje svesti ljudi i dodaje da je problem i sa motornim čamcima, koji ne poštuju obaveznu udaljenost od 300 metara od obale.

– Imali smo hitan slučaj u Šenđinu za spas nekih turista koje su zarobili talasi. Jedno od glavnih pitanja je podizanje svesti turista da ne ulaze u vodu kada su jaki talasi, jer sa talasima može doći i kamenje ili drugi tvrdi predmeti koji im mogu naštetiti. Turistima savetujemo da posećuju samo plaže sa spasiocima i da se pridržavaju saveta spasilaca i znakova koji su postavljeni na plažama. Ove godine albanska obala je potpuno prekrivena spasiocima, ali imamo još mnogo posla na plovnim objektima – kaže Gega.

Lekar Erald Dželili, koji trenutno radi za kompaniju “Šel” koja traži naftu u Albaniji, a služio je u vladinom projektu “Lekar na plaži”, kaže da su od 2015. u Albaniji otvoreni medicinski centri na plaži od 15. jula do 15. septembra.

– Turisti treba da se obrate nadležnim organima za svaki problem, orijentišući se preko znakova koji pokazuju gde se nalaze medicinski centar i preko broja 127. Što se tiče bolesti, postoje slučajevi lakših bolesti kao što je gastroenteritis koji se javljaju usred promene sredine, visoka temperatura posebno kod dece, traume na moru, ugrizi “ribe kamena”, ali glavno su utapanja koja se mogu desiti posebno u periodu oseke. Isto tako, osobe koja dolaze iz zemalja hladnijih od Albanije, treba postepeno da se aklimatizuju na temperaturu vode, kako bi sprečili fatalne posledice – kaže Dželili.

Direktor Državne obalske agencije Ledion Lako objašnjava da duž albanske obale postoji 1.180 privatnih i 489 javnih plaža.

– Svaki poslodavac koji obavlja delatnost na plaži mora da ima čuvara plaže na svakih 80 metara obale. To je uslov za potpisivanje ugovora sa lokalnom samoupravom. Albanija ima 1.400 sertifikovanih spasilaca. Od posebnog značaja je postavljenje granica na moru za turiste, kao i čistoća na plaži i signalizacija na vidljivim mestima. Naši inspektori su ovog leta izvršili 412 provera na obali – zaključio je Lako.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here