Tanjug
Priština

Albanski pisac Visar Žiti istakao je da Kosovo napreduje uprkos problemima sa kojima se suočava, ali da ne postoje kosovski identitet i kosovska kultura.

Žitiju, koji živi i radi u Čikagu u SAD, nedavno je predsednica Kosova Vjosa Osmani dodelila orden “Majka Tereza”, za koji Žiti kaže da ima težinu.

Bivši zatvorenik iz komunističkog režima istakao da je počastvovan što je Osmani u teškim danima našla vremena za njega.

– Bio je to divan sastanak, veoma impresivan, dirnuo me, mnogo sam propustio. Među mnogim poslovima, predsednica je našla vremena i sastala se sa mnom. Bilo zbog lika Majke Tereze, bilo zbog mog književnog doprinosa, osećam se veoma počastvovano. Osećao sam se veoma cenjenim, jer ova medalja nosi ime naše svete Majke Tereze, čiji su roditelji bili sa Kosova – rekao je on.

Kako je kazao, na Kosovo je došao sa velikom čežnjom.

– Čak je i jedna od mojih prvih pesama gotovo postala amblematična i prijatelji mi pričaju o jednom mom stihu: “Čežnja me odnela bez ikakvog postojanja”. Izgleda malo paradoksalno, ali ovo je istina. Mi Albanci tamo smo odrastali sa bolom, sa nostalgijom za Kosovom i da ga nismo videli, znali smo šta je to idealistički. Tako mi čežnja za Kosovom pozlati sve, imam prijatelje, imam šta da vidim, imam uspomene – dodao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo je, uprkos problemima, u sve boljoj poziciji.

– Danas sam imao priliku da obiđem dve institucije. Prvo sam bio u opštini Priština, a onda u Predsedništvu. Na mene je ostavilo divan utisak. Institucije su ono što čuva identitet zemlje. I u razgovoru koji sam tamo vodio, video sam i osoblje, grupu savetnika koji su bili veoma kulturni, sa puno dostojanstva – Ovim ne želim da negiram teškoće, probleme i patnje – naveo je albanski pisac.

Prema njegovim rečima, kosovski identitet ne postoji.

– Ne postoji književnost sa Kosova. Postoji albanska književnost. I kada je bila podeljena, to je još uvek bila albanska književnost. Bila je to književnost u dve stvarnosti. Danas se trudimo, a možda smo sve bliže tome da imamo literaturu zajedničke stvarnosti. To je velika greška. Ne postoji kosovski identitet, nema neke kosovske kulture. Saradnja bi trebalo da bude otvorenija. Knjiga koja izlazi u Tirani treba da bude prisutna i ovde, i da knjiga koja izađe u Prištini bude prisutna u Tirani – smatra Visar Žiti.

3 COMMENTS

  1. Naravno da ne postoji kosovski identitet albanaca
    Albanci imaju albaniju
    A Kosovo i Metohija su Srbska Sveta Zemlja po svemu se to vidi
    🇷🇸☦️🇷🇸
    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Nema Srbija ništa protiv da Albanska nacionalna manjina koja živi na Kosovu i Metohiji saradjuje sa maticom Albanijom…poštovanje kulture će svakako biti važan deo buduće široke autonomije KiM u okviru Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here