Albanski saobraćaj opasniji od ruskog

0

Pešaci u Albaniji imaju običaj da iskaču pred kola
 

Albanija je poslednjih decenija doživela ubrzani razvoj i značajan porast broja vozila na putevima. Nepoštovanje saobraćajnih propisa i nedostatak vozačke kulture posebno ugrožava bezbednost pešaka.

 

Prema najnovijim podacima u Albaniji je 2013. poginulo 95 pešaka. Vlada te zemlje pokrenula je kampanju i snimila promotivni spot kako bi podigla svest vozača i uticala na njih da promene svoje navike u vožnji.

 

Spot je napravila agencija Meken za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, a ideja je da se upravo kroz pitanje poštovanja tradicije i odavanja pošte prema mrtvima, skrene pažnja na stradanje pešaka. Jer, osim poštovanja koje se iskazuje preminulima, potrebno je poštovati i žive.

 

 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Albanija spada među najnebezbednije zemlje za vožnju u Evropi. Na putevima u toj zemlji godišnje strada 13 ljudi na svakih 100.000 stanovnika. Prema ovom pokazatelju od nje su gore samo Bosna i Hercegovina sa 16 i Ukrajina sa 14 nastradalih.

 

Nešto bolju statistiku imaju Crna Gora (12), Rumunija, Litvanija i Letonija (11), dok se Srbija nalazi u grupi zemalja, među kojima su Bugarska, Hrvatska, Poljska i Grčka, u kojima na putevima godišnje pogine 10 osoba na 100 hiljada stanovnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here