Almuli: Jasenovac je bio strašniji od Aušvica

0

Muzej žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Hrvatskoj i dalje ostaje onakav kakav bi se sviđao i ustašama, izjavio je Jaša Almuli, autor knjige "Jevreji i Srbi u Jasenovcu".

 

 

Muzej žrtvama po volji ustaša: Jaša Almuli

 

 

On je istakao da u postavci muzeja u Jasenovcu ništa nije menjano iako su kritike uputili i Efraim Zurof iz jerusalimskog Centra "Simon Vizental", predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac i Julija Koš iz Jevrejske opštine u Zagrebu koja je izrekla najoštrije kritike.

Katolička crkva učila ih mržnji

 

Jaša Almuliju je naveo da su u Jasenovac dovođeni stražari iz "najzaostalijih, siromašnih delova Hercegovine i Bosne" i da su "polugladni i primitivni brzo postajali svirepe ubice".

"Pojedini oficiri su bili patološki tipovi, a svi su bili indoktrinirani. Vaspitavala ih je u verskoj mržnji Katolička crkva, čijoj sam ulozi posvetio desetinu knjige. Tri komandanta Jasenovca su ranije bili katolički sveštenici", rekao je Almuli.

Almuli je rekao da mu je direktor Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić pre dva meseca rekla je da izmene nisu planirane jer se s tim nisu složili autori nove postavke. Iz njenih reči proizilazi da će biti vršene samo dopune muzejske postavke, a ne izmene i ispravke.

Almuli, koji je i sam preživeo holokaust, rekao je da je Jasenovac u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bio mnogo strašniji logor smrti nego najveće nacističko stratište – Aušvic.

"Pokojni Đorđe Lebović, dramski pisac, u mojoj knjizi "Živi i mrtvi" svedočio je da su Nemci u Aušvicu nastojali da žrtve do poslednjeg časa ne doznaju da će u gasnim komorama biti ugušene i u krematorijumima spaljene, da se ne remeti tok njihovog industrijskog načina ubijanja.

 

Hrvatske ustaše su otvoreno ubijale na najdivljačkiji način sopstvenim rukama, noževima, maljevima, gvozdenim šipkama i vrlo retko mecima", rekao je Almuli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here