Između Srba i Drina i granica NATO

0

KRITIKOVALI BOSANSKE LIDERE: Senatori Mekejn i Liberman sa članovima Predsedništva BiH

 

 

Nova vojna doktrina Kremlja prema kojoj širenje NATO-a na zemlje Istočne Evrope ugrožava bezbednost Rusije i poruka ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da Beograd neće menjati politiku vojne neutralnosti, ustalasale su strasti u Republici Srpskoj čiji predstavnici ovih dana intenzivno lobiraju za MAP status BiH (status kandidata za članstvo u Alijansi).

Opozicija u RS je na takve namere odgovorila amandmanima na Zakon o referendumu kojima se traži automatsko raspisivanje referenduma u Srpskoj o ulasku u NATO.

Džon Bulard: Samo je pitanje kada će!

Nije pitanje da li će BiH postati članica NATO-a, nego je pitanje kada će postati, izjavio je komandant Štaba NATO-a u BiH Džon Bulard. Da bi se to desilo, prema njegovim rečima, biće potrebno provesti "još reformi".

– Politički lideri moraju dogovoriti jedinstven nastup BiH, koja će biti sposobna ne samo da donese nego i da sprovede odluke. Kada budete u takvoj situaciji, sve ostalo doći će samo po sebi – pojasnio je Bulard značenje "reformi".

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić zatražio je u petak od američkih kongresmena u Vašingtonu podršku SAD za liberalizaciju viznog režima i prijem BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO.

 

Istog dana, članovi Predsedništva BiH, a među njima i srpski član Nebojša Radmanović, u Sarajevu su se sastali sa senatorima Džonom Mekejnom i Džozefom Libermanom kojima su preneli zajednički stav da je cilj BiH – članstvo u NATO i EU.

– Bili su razočarani zbog odbijanja NATO da BiH dobije status MAP. Međutim, članovi Predsedništva su priznali da zajednički cilj koji postoji kada su u pitanju ulazak u NATO i EU ne postoji kada je u pitanju unutrašnja integracija, a činjenica je da su ova dva pitanja neizbežno povezana – kazao je Liberman.

I kopredsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković izjavio je u petak da "evroatlantske integracije u BiH nisu sporne, ali da je sporan način na koji taj proces treba da teče, zbog čega se odvija izuzetno sporo".

S druge strane, opozicija optužuje vladajuću partiju da je izneverila predizborna obećanja i poručuje da "bez Srbije neće u NATO".

 

– RS i BiH ne smeju sebi dozvoliti da budu uvučene u lomljenje kopalja dva bloka. RS ne sme postati žrtva kratkoročnih interesa SNSD-a, koji se pretvorio u NATO partiju, i iza leđa vlastitog naroda tajno pregovaraju sa strancima o ubrzanom članstvu BiH u NATO, kako bi dobili kratkotrajnu finansijsku injekciju da pred izbore prikriju ekonomski krah u koji su Srpsku uveli – izjavio je lider SDS-a Mladen Bosić.

Što nisu sačuvali Glamoč i Grahovo

Komentarišući kritike opozicije, izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da je SDS-u i PDP-u "očito neko rekao da treba da izlaze u javnost i kad treba i ne treba".

– SDS ne treba da se bavi geopolitikom i geostrategijom, jer njeno rukovodstvo nije znalo da sačuva ni Glamoč ni Grahovo, a kamoli BiH od NATO. Priče SDS-a o NATO i položaju BiH su kucanje na otvorena vrata – rekao je Vasić.

On je pozvao SNSD, na čijem je čelu Milorad Dodik, da kaže, kako je rekao, "zašto je to u interesu srpskog naroda u RS da ga od Srbije deli NATO granica".

– Odluku o eventualnom članstvu u NATO-u jedino mogu doneti građani RS na referendumu, i da svako drugo referendumsko pitanje poput onih koje nam nudi SNSD predstavlja najobičnije manipulacije – rekao je Bosić.

 

On je najavio da će njegova partija uložiti amandmane na Zakon o referendumu u kojima traži automatsko raspisivanje referenduma u RS o ulasku u NATO i promenu Ustava.

Lider PDP-a Mladen Ivanić u izjavi za "Vesti" kaže da bez Srbije mi ne možemo u NATO, nerealno je očekivati da bilo ko deli srpski narod. Vlast je obećala referendum o NATO-u, ali od toga izgleda nema ništa, jer jedno rade na domaćoj sceni, a drugo na međunarodnoj.

Suština rešavanja i smirivanja prilika na Balkanu, prema njegovom mišljenju, jeste u Srbiji, naročito nakon svega što se dešavalo po pitanju Kosova.
– Zato i ne vidim mogućnost da pre Srbije idemo u NATO. Možemo samo zajedno, ako do toga uopšte dođe – smatra Ivanić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here