Aloha – molimo se za Srbiju!

0

Organizatori su dizajnirali majice sa natpisom Aloha, sa srcem u obliku slova O i srpskom zastavom u sredini.

Malobrojna srpska zajednica ovih tropskih pacifičkih ostrva u Sjedinjenim Američkim Državama ovim skupom poručila je svojim zemljacima u Srbiji da u ovom teškom trenutku nisu sami.

– Prikupljanjem pomoći svojim sunarodnicima u Srbiji poručujemo da nisu sami i da mislimo na njih – rekao je Igor, koji četiri godine živi u Honoluluu, glavnom gradu Havaja.

 

Na Havajima znaju šta je muka

– Iako Havaji poseduju umerenu tropsku klimu i retko su pod uticajem elementarnih nepogoda, i ova ostrva ponekad budu na udaru prirode. Godine 1992. uragan Iniki uništio je domove stotine porodica na ostrvu Kauai, a krajem šezdesetih godina cunami je takođe razorio gradić Hilo na Velikom ostrvu. Aktivan vulkan Kilauea na havajskom Velikom ostrvu svakodnevno pravi novo zemljište, ali u procesu ponekad potpuno spali kuće, puteve, oranice, dok užarena lava bukvalno zbriše sve ispred sebe – kaže za "Vesti" Milomir Ognjanović, bivši ekonomski savetnik u Generalnom konzulatu u Čikagu koji odnedavno tamo živi.

– Prirodne nepogode su sastavni deo života. Svaki deo sveta ima svoj hazard: zemljotrese, uragane, poplave, cunamije i druge nepogode. Na Havajima živimo u skladu sa prirodom. A u situacijama kada se dese prirodne nepogode uvek razmišljamo ne o tome koliko je stvari uništeno u procesu, već o tome koliko brzo možemo da se uzdignemo i vratimo život u normalu. A za to potrebna je solidarnost, podrška i ljubav tj. ono što mi na Havajima zovemo Aloha, kaže lokalni meštanin sa majicom "Aloha – Pradž for Serbia!" pišući ček za donaciju ugroženima od poplava u Srbiji.

 

Duh solidarnosti i humanosti

Havaji su ostrva poznata po umerenoj klimi, prirodnim lepotama i gostoprimstvu lokalnih meštana. Ova američka država je jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu. Ujedno poseduje i poseban duh solidarnosti i humanosti. Srpska zajednica na Havajima sačinjava oko stotinak ljudi različitih profesija.

– Srpska zajednica na Havajima planira 5. juna i dobrotvorni teniski turnir u ekskluzivnom Pacific Club, sa ciljem da privuče dodatne sponzore i donacije, koje će putem Fondacije Novaka Đokovića biti prosleđene do ugroženih od poplava u Srbiji – obavestio nas je Milomir Ognjanović.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu više informisati na ovom veb sajtu: http://www.supportserbia.com/bridges-to-serbia.html

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here