EPA/Antonio Bat

Ambasada Rusije u Sarajevu saopštila je danas da unutrašnju stabilnost u BiH mogu da ojačaju samo političke snage putem dijaloga i strpljivom potragom za obostrano prihvatljivim izlazima, dok Severoatlantski savez, kao agresivna alijansa, nije u stanju da “zaštiti” BiH.

– Spoljni faktor treba da doprinosi upravo tome, a ne da ‘doliva ulje na vatru’ namećući lažne alternative, ubacujući kontraproduktivne inicijative usmerene na destabilizaciju stanja u BiH samo s jednim ciljem – da čuvaju u BiH protektorat i neokolonijalnu upravu – rečeno je Srni u ovom diplomatskom predstavništvu.

Јednostrane izjave o neophodnosti ubrzanog proširenja prisustva NATO-a u BiH, u ruskoj Ambasadi ocenjuju kao izuzetno neodgovorne i preteće daljom konfrontacijom.

Kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ambasada Rusije podseća da je pitanje članstva u međunarodnim organizacijama isključivi prerogativ Predsedništva BiH.

– Kao što je poznato, u Predsedništvu BiH, pa i u samoj BiH nema konsenzusa o temi članstva BiH u NATO-u. Štaviše, ima ozbiljnih neslaganja o ovom pitanju – ukazali su u komentaru na apele bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here