Vesti
Deo ansambla "Ravna Gora", koji je u četvrtak otputovao za Beograd

Folklorni ansambl „Ravna Gora“ iz Srpskog centra u Bonirigu otputovao je prošlog četvrtka iz Sidneja za Beograd, odakle će krenuti u veliku turneju po Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Tokom naredne tri sedmice, folkloraši iz Boniriga imaće sedam nastupa, posetiće više od deset gradova, manastire i druge kulturne i istorijske znamenitosti širom otadžbine.

U četvrtak ujutro sve je prštalo od uzbuđenja na sidnejskom aerodromu, kada je grupa od deset devojaka i mladića pošla put Srbije, na čelu sa vođom puta Tanjom Zupković, koordinatorom folklora i kulturno-umetničkog programa u u Srpskom centru Bonirig. Dan ranije otputovalo je još sedmoro izvođača.

– Uzbuđenje je bilo baš veliko, što je i očekivano kada se zna koliko smo se pripremali za ovu turneju, kao i da će većini igrača iz ansambla ovo biti prvo putovanje u domovinu. Biće ovo zaista jedna velika avantura za sve, nešto što će pamtiti ceo život – kaže Tanja Zupković za „Vesti“.

Prvi nastup je zakazan već za ovu subotu, 1. jula, u čuvenoj sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci. I na ostalim koncertima sidnejski folkloraši će imati priliku da svoje umeće pokažu pred velikim brojem gledalaca, bilo u sportskim halama, domovima kulture ili na otvorenom, pošto će u Aranđelovcu igrati na Otvorenoj sceni parka Bukovičke Banje, a u Topoli na Petrovdanskom vašaru.

– Moram priznati da ima treme kod svih, što je i normalno. Prvi put će nastupati pred publikom i drugim ansamblima iz otadžbine i svima je želja da ostave najbolji mogući utisak – kaže Tanja.

Putešestvije po postojbini biće prilika za bolje upoznavanje sa zemljom porekla, kao i sa maternjim jezikom.

– Imamo i članove koji slabije govore srpski i kojima će ove tri nedelje sigurno dobro doći da podignu svoje znanje na viši nivo i da svi zajedno nauče što više o istoriji i tradiciji našeg naroda. Svi su oni mladi i ovo je prilika i da steknu nova prijateljstva i fantastična iskustva u zemlji iz koje im potiču preci. Samo po sebi, to i jeste esencija ovakvih turneja, naravno, uz naš primarni cilj da predstavimo Ravnu Goru, Bonirig i celu srpsku zajednicu u Sidneju i Australiji na najlepši način – kaže Tanja.

Posle obilaska Republike Srpske (Pale i Trebinje) i Crne Gore, gde će posetiti manastir Ostrog, Lovćen i Kotor, „ravnogorci“ se vraćaju u Srbiju, gde će se predstaviti svojim sunarodnicima širom zemlje – od Vojvodine, preko Šumadije, pa do Beograda.

Tokom turneje, folkloraši iz Boniriga igraće šest različitih koreografija i na taj način objediniti više delova Srbije u svom repertoaru. Predviđeno je da se predstave sa igrama iz Jasenice, igrama iz Niša, Crne Trave, Crnorečja i Leskovca. Takođe, igraće i Vlaške igre.

Na polasku za otadžbinu, Tanja Zupković nije propustila da se zahvali svima koji su doprineli odlasku Ravne Gore na turneju o kojoj su svi maštali.

– U ime ansambla još jednom se zahvaljujem svim sponzorima koji su pomogli da se ostvari jedan veliki san svih nas u Bonirigu. Takođe, hvala svima iz zajednice koji su bili na našoj gala večeri početkom juna. I oni su dali veliki doprinos svemu. Nije bilo nimalo lako sve organizovati u proteklih godinu dana, koliko su trajale opsežne pripreme za ovo putovanje, ali na kraju se trud svakog od nas isplatio jer smo dobili priliku da predstavimo srpsku zajednicu Australije u otadžbini – istakla je Tanja Zupković.

Večeras u Banjaluci

Posle dolaska u Beograd, članovi „Ravne Gore“ zaputili su se u glavni grad Republike Srpske, Banjaluku, gde će nastupati od 1. jula.

Zatim sledi gostovanje na Palama (4. jul), pa u Trebinju (7. jul). Narednog dana sledi nastup u Bačkom Gradištu kod Bečeja, 11. jula u Aranđelovcu, a dan kasnije zakazan je nastup u Topoli i poseta Ravnoj Gori.

Na kraju turneje „ravnogorci“ će od 14. do 16. jula boraviti u Beogradu, a dan nastupa biće potvrđen uskoro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here