EPA/Alexander Kazakov
Vladimir Putin

Poput Josifa Staljina, Vladimir Putin koristi hranu kao ratno oružje, kazala je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Šefica američke delegacije u UN uporedila je predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i bivšeg lidera SSSR Josifa Staljina, koji je inscenirao Holodomor u Ukrajini, ubivši milione civila.

– Ovog meseca je 90. godišnjica Holodomora, što znači smrt od gladi – rekla je Tomas-Grinfild tokom obraćanja na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Naglasila je da su u to vreme milioni ukrajinskih žena, dece i muškaraca umrli zbog oštre i represivne politike staljinističkog režima, usled veštački izazvane gladi.

Ovo je “postalo upozorenje” šta bi se moglo dogoditi ako se brutalnost i tiranija ne obuzdaju, prenosi Ukrinform.

– Ali, Putinu to nije smetalo, već je bio inspirisan. Poput Staljina, Putin koristi hranu kao ratno oružje. Poput Staljina, Putin je izazvao glad i smrt u Ukrajini – naglasila je Tomas-Grinfild.

“Rat protiv ranjivog stanovništva”

Prema njenim rečima, Rusija vodi rat ne samo protiv naroda Ukrajine, “ona takođe vodi rat protiv ranjivog stanovništva širom sveta koje zavisi od izvoza hrane iz Ukrajine”.

Podsetila je da je Rusija pogoršala globalnu prehrambenu bezbednost, napominjući da je pre ruske invazije u punom obimu Ukrajina bila jedan od vodećih proizvođača i izvoznika poljoprivrednih proizvoda, a da je proizvodnja pšenice u zemlji smanjena za 35 odsto u odnosu na period pre rata.

– Zašto? Zato što je Rusija krala ukrajinsko žito, sabotirala poljoprivredno zemljište, bombardonala ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu i lučke gradove – rekla je ambasadorka.

Kako je navela, uprkos ruskim napadima, ukrajinski narod je istrajao i nastavlja da bude “svetionik nade” za najugroženije ljude na svetu.

1 COMMENT

  1. Rusija bi trebalo da se malo ugleda na Izrael i Ameriku i da pocne adekvatno bombardovati vece gradove ostatka Ukrajine, mostove, bolnice, vozove i elektro- vodo snadbijevanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here