EPA

Misuri je prva američka savezna država koja je tužila Kinu zbog načina na koji se nosila sa koronavirusom, koji se prvo pojavio u kineskom gradu Vuhan.

Stav Misurija je da su postupci Kine doveli do ekonomskih gubitaka Amerike.

Državni tužilac u Misuriju Erik Šmit podneo je u utorak tužbu zbog, kako navode, nemara kineskih vlasti, preneo je Rojters. Tužilac je naveo da su Misuri i njegovi stanovnici izgubili desetine milijardi dolara i traži finansijsku kompenzaciju.

“Kineska vlada je lagala svet o opasnostima zarazne prirode Covid-19, ućutkala je uzbunjivače i malo toga je učinila kako bi sprečila širenje bolesti”, naveo je Šmit, koji je republikanac i poručio da Kina mora da odgovara za svoje postupke.

U tužbi se navodi i da je Kina pogoršala pandemiju time što je prigrabila maske i ostalu zaštitnu opremu.

Kina se već suočava sa sličnim tužbama biznismena u SAD.

Međunarodni stručnjaci su, međutim, rekli Rojtersu da će te tužbe najverovatnije propasti, jer strane vlade, prema doktrini koja se primenjuje, poseduju imunitet kao suverene zemlje.

3 COMMENTS

  1. jel moguce da su toliko neobavesteni
    ameri kakvi ste vi foliranti…
    PA JESTE UHAPSILI DOKTORA ŠPIJUNA KOJI JE VIRUS PRODAO KINEZIMA
    uskacete jedan drugom u usta

  2. A to znaći da Srbija može tužiti EU i njen NATO zbog bombardovanja , tužiti Englesku , Francusku i Ameriku koje su bez podrške UN vršile bombardovanje Srbije i CG , okupacije Kosova , laži o ratu u BiH , bacanju radioaktivnog osiromašenog uranijuma , bacanja majke bombe i svih ratova u zadnje vrijeme.Pa kad bi svi tužili , milenijumima bi morali raditi samo štete i jad koji su nanijeli svojom demokratijom.Ujedno bi mogli tužiti i UN koji svojim odlukama krše sve konvencije zbog kojih postoje , ispunjavajući želje gore navedenim.

  3. Kako propaasti nema sanse, naplatice Kini sve, oduzece sve sto priada kini u Americi da naplate dugove, Srbija da vucicem ce dobiti besplatne maske, to je dosta srbiji, haha Vucic idiot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here