pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američka privatna misija na Mesec kompanije Astrobotik, koja je pokrenuta danas, naišla je na tehničke probleme, saopštila je kompanija, navodeći da je letelica Peregrin imala problem koji ju je sprečio da svoje solarne panele stabilno usmeri prema Suncu.

Kompanija je navela da bez mogućnosti punjenja baterija i održavanja napajanja, misija neće moći da se nastavi, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Astrobotik je saopštio da inženjeri rade na rešenju toga problema.

Lender težak 1,2 tone lansiran je danas sa Kejp Kanaverala u američkoj državi Floridi pomoću rakete “vulkan”.

Cilj je da postane prva američka misija u pola veka koja je izvršila meko sletanje na Mesec, kao i da prvi put to uradi jedna komercijalna kompanija.

Američka svemirska agencija zakupila je prostor lendera za pet instrumenata za proučavanje lunarnog okruženja pre nego što pošalje astronaute kasnije tokom ove decenije.

Prvi američki lunarni modul u poslednjih 50 godina lansiran je danas ka Mesecu, pokrenuvši nadmetanje privatnih kompanija u trci za isporuke novih letelica NASA i drugim potencijalnim kupcima.

Modul Peregrin kompanije Astrobotic Technology lansiran je na potpuno novoj raketi “vulkan” kompanije Junajted Launč Alajans (ULA), prenosi AP.

Raketa je pred svitanje poletela sa kosmodroma na Floridi i odnela modul u orbitu oko Meseca, a pokušaj sletanja planiran je za 23. februar.

Poslednji put su SAD pokrenule misiju sletanja na Mesec u decembru 1972. godine, kada su Džin Kernan i Harison Šmit iz Apola 17 postali 11. i 12. čovek koji su hodali Mesecom i taj događaj predstavlja vrhunac ere u kojoj je dominirala NASA.

Novi program svemirske agencije Artemis, nazvan po sestri bliznakinji grčkog boga Apolona, nastoji da vrati astronaute na površinu Meseca u narednih nekoliko godina, ali prvo će, verovatno pre kraja ove godine, poleteti modul sa četiri astronauta koji će samo kružiti u orbiti Meseca.

Raketa “vulkan”, dugačka je 61 metar i zapravo je nadograđena verzija izuzetno uspešne rakete Atlas V koju su proizveli Boing i Lokid-Martin u okviru zajedničke kompanije ULA (Junajted Launč Alajans), ali koja se postepeno povlači iz upotrebe, navodi Rojters.

Kompanija milijardera Džefa Bezosa, Blu Oridžin, obezbedila je dva glavna motora za raketu koja je danas lansirana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here