commons.wikimedia
Američki lovac F-16 "Fajting Falkon" (Foto: Arhiva)

Američka vlada obavestila je Kongres da planira Turskoj da proda nove borbene avione F-16 i da modernizuje one koje turska vojska već poseduje, a vrednost ugovora je do 23 milijarde dolara, prenosi Politiko.

Čelici komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma i Senata odgovorili su vladi da neće blokirati prodaju, a ugovor uključuje prodaju 40 aviona F-16 i modernizaciju 79 postojećih turskih F-16.

Vlada je istovremeno obavestila Kongres da želi da proda Grčkoj do 40 naprednijih borbenih aviona F-35, u dogovoru vrednom do 8,6 milijardi dolara.

Odluka vlade je doneta nakon što je turski parlament odobrio pristupanje Švedske NATO savezu i zbog nagoveštaja da Turska i njena NATO saveznica Grčka popravljaju odnose.

Paket bi bio druga velika vojna prodaja Turskoj koju je Kongres odobrio poslednjih meseci, jer je Vašington u aprilu potpisao ugovor o nadogradnji softvera u postojeću tursku flotu aviona F-16, vredan 259 miliona dolara.

Za sada nema nagoveštaja da bi američka administracija mogla da promeni odluku da isključi Tursku iz programa za napredniji lovac F-35.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here