Američki gas bio bi duplo skuplji od ruskog

0

Ništa bez ruskog gasa i "Gasproma" (Foto: Arhiva)
 

Vašington je izrazio spremnost da poveća isporuke gasa iz škriljaca u EU, kako bi se smanjila dominantna uloga ruskog isporučioca, koji pokriva četvrtinu evropskih potreba. Komesar EU za energetiku Ginter Etinger predložio je EU da održi savjetovanje o dugoročnoj strategiji diverzifikacije isporuka energenata.

 

Cilj je da se kao partner sačuva Rusija, ali da se, pri tome, uveća udeo Norveške, Azarbejdžana, Alžira i Katara. Kada su u Briselu procenili da nije moguće da se u kratkom roku odustane od isporuka energenata iz Rusije, rukovodstvo EU promenilo je taktiku.

 

Medvedev: Imamo gasa i za istok i za zapad!

 

Izjavljujući da namerava da nastavi saradnju sa Moskvom u energetskoj sferi, Brisel je rešio da pozove druge partnere kako bi oni aktivnije isporučivali gas u Evropu.

Unija želi da se na gasnom putu više angažuju Norveška i Alžir i da proradi Južni koridor, kojim će za pet godina započeti značajne isporuke iz Azarbejdžana preko Turske i Grčke u Albaniju, Italiju, Bugarsku na evropska tržišta.

 

Stručnjaci procenjuju da SAD imaju jasan ekonomski interes da u Evropu uđu i kao isporučioci energenata, kao i da Vašington vrši jak pritisak na Brisel da smanjuje ruski dotok gasa. Problem je u činjenici da, za sada, nema dobre kratkoročne alternative ruskom gasu niti ruskoj ceni tog energenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here