Američki mediji: Iran sprema nove napade na Saudijsku Arabiju

sputniknews.com, Vestionline
EPA/JENS SCHLUETER

Iran se sprema za nove napade na Saudijsku Arabiju, o čemu su inostrane diplomate informisali neki lideri jemenskih pobunjenika Huta, piše „Volstrit džurnal“.

List piše da su neki lideri Huta „upozorili da može doći do novog napada, nakon što su pali pod pritisak Irana koji od njih zahteva da u njemu odigraju ulogu“.

Iako se na Zapadu na izjave Huta gleda sa skepticizmom, „SAD i Saudijska Arabija su ove podatke dobile od izvora koji su dobili informacije od Huta“. Saudijska Arabija je zbog toga aktivirala mere bezbednosti.

Predstavnik Huta Muhamed Abdul Salam je negirao da su strane diplomate dobile bilo kakva upozorenja o potencijalnim iranskim napadima.

Američki list objašnjava potencijalno curenje informacija time da u rukovodstvu Huta postoje nesuglasice povodom toga koliko se ozbiljno mogu osloniti na Iran.

Podsetimo, nekoliko postrojenja naftne i gasne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto je 14. septembra bespilotnim letelicama i raketama. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se Saudijska Arabija bori u koaliciji arapskih država. Uprkos tome, američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran. Teheran je ove optužbe nazvao lažima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime