commons.wikimedia
Američki tenk "Abrams"

Američki tenkovi „abrams“, koji su nedavno stigli u Ukrajinu, biće laka meta za rusku vojsku jer ukrajinski vojnici nisu dovoljno dobro obučeni da bi efikasno njima upravljali, ocenio je u članku za Sputnjik bivši američki obaveštajac Skot Riter.

„M1A1 („abrams“) kojim upravlja iskusan tim vojnika predstavlja smrtonosno oružje. Kada njim upravljaju Ukrajinci, koji imaju samo osnovnu obuku, posebno kada sa druge strane imaju ruske vojnike veterane naoružane modernim protivtenkovskim naoružanjem, M1A1 je ne samo smrtonosna zamka nego pokretni čelični sanduk za četvoricu ljudi u njemu“, naveo je Riter.

On je napomenuo da će ukrajinski vojnici proći samo osnovnu obuku za upravljanje tenkovima zbog čega neće biti u stanju da pogađaju ciljeve precizno što je u modernim bitkama pogubno.

Takođe, vojnici neće imati dovoljno obuke i iskustva za otklanjanje čitavog niza problema koji se javljaju u električnom, hidrauličnom i oružanom sistemu tenka.
„Stići će ih ista sudbina kao i nemačke ‘leoparde’, švedske ‘STRV 122’ i britanske ‘čelindžere’ “, zaključio je Riter.

Podsetimo, Bela kuća je ranije potvrdila da prva partija tenkova „abrams“ stigla u Ukrajinu. SAD nameravaju da Kijevu isporuče ukupno 31 tenk.

„Volstrit džornal“ naveo je da ukrajinski zvaničnici smatraju da to neće promeniti odnos na frontu, a šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov takođe je izneo sumnju da će američki tenkovi dugo opstati na frontu.

1 COMMENT

  1. U clanku za Sputnjik. Hahahahaha. Pa gde ce drugo to da se i zabelezi nego u clanku Sputmjika. Nema ko se sad ne pita, svi artikli i mediji igraju nekakvu obavestajnu ulogu, plasiraju se misljenja bivsih, nekakvi obavestajci, golovi i folovi…ta mani te se gluposti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here