Američki obaveštajci prate Izetbegovića

0

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović našao se pod lupom američkih obaveštajaca i bezbednosnih agencija zbog nedavnih postupaka i izjava u kojima je veličao panislamističke ideje i pokrete, objavili su mediji u Republici Srpskoj.
Izetbegovićevo ponašanje američki obaveštajci prate od kraja jula, odnosno kada je počeo da oštro osuđuje američku podršku izraelskoj antiterorističkoj akciji u Pojasu Gaze i otvoreno zapretio SAD i ostalim "zapadnjacima" da će "reagovati kako treba onda kada muslimani u svetu budu dovoljno jaki".
Pozivajući se na odlično obaveštene izvore, mediji navode da je američko stavljanje Izetbegovića na listu "bezbednosno interesantnih" islamskih i verskih lidera dodatno pojačano njegovim nedavnim hvalospevima na račun novog turskog predsednika Tajipa Erdogana.
Američke tajne službe, posebno CIA i NSA, aktivnije nego ikad počele su da razmatraju i pretnje koje za američku bezbednost i interese predstavljaju radikalni islamisti sa Balkana, pre svega, oni iz BiH. Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić potvrdio je da nedavne izjave i postupci Izetbegovića nisu ostali neprimećeni u SAD. Analitičar Dževad Galijašević tvrdi da nije isključeno da će Amerikanci, zbog straha od radikalizma, učiniti sve da Izetbegovića smene sa funkcije člana Predsedništva BiH.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here