EPA/ERIK S. LESSER
Američki predsednik Donald Tramp

Najpoznatiji izvozni proizvod Francuske postao je nova meta omiljenog oružja Donalda Trampa – visokih carina. Pretnje američkog predsednika da će podići carine na vina i šampanjce, kao odmazdu francuskom porezu na velike tehnološke firme, razbesnele su francuskog ministra poljoprivrede Didijea Gijoma.

– To je apsurdan i glup odgovor na legitiman pokušaj suverene države da privoli kompanije poput Amazona i Epla da plate svoj udeo u Francuskoj – rekao je on.

Mnogi bi podigli čašu za ovu konstantaciju. Vlade širom sveta ne žele više da tolerišu agresivno „efikasne“ korporativne strukture multinacionalnih tehnoloških kompanija koje gotovo da ne plaćaju porez zahvaljujući zakonskim rupama koje nije lako zakrpiti.

Čak je i Tramp prošle godine ljutito tvitovao da Amazon plaća „malo poreza“ i da vrši nepravedan pritisak na trgovce na malo.

Zbog toga je napad na Francusku koja pokušava sa reši isti problem licemerno, a podizanje carina na vino neprijateljski čin, piše „Blumberg“.

Ali iako je pozicija Francuske potpuno razumljiva, to neće olakšati rešavanje spora. Administracija predsednika Emanuela Makrona očigledno je pogodila slabe tačke digitalnim porezom od 3 posto koji razbija fiskalne tabue. On se zasniva na prodaju, a ne na dobiti, čime štedi mnoge francuske firme.

Uprkos ranijim neslaganjima, Tramp i vlasnik Amazona Džef Bezos ujedinili su se u nameri da Makron plati.

Amazon je porez prebacio na svoje francuske prodavce, dok ih dok ih Tramp prosleđuje francuskim vinogradima.

Ovo pokazuje koliko je teško oporezivati američki ključni izvozni proizvod i da postoje teškoće u upravljaju digitalnim prohodima.

Neuporedivo je lakše ciljati na evropski izvoz. Trampova meta bili su i nemački automobili, španske masline i sada francusko vino i to će biti tri ključne tačke pritiska koji će se osetiti tokom trgovinskih pregovora.

Vinska reka teče u jednom smeru – izvoz francuskog vina u SAD tri puta je veći od izvoza američkog vina u celu EU.

Bez obzira na ishod, francuska vinska industrija suočena je sa glavoboljama. Nakon brutalno toplog leta koje je oštetilo vinograde, situacija sa carinama nije mogla doći u gorem trenutku. U međuvremenu, generacija milenijalaca je skrenula od Bordoa ka pivu i šarenim, instagramičnim koktelima.

Jedina uteha za francuske proizvođače vina je to što se u prošlosti često pokazalo da Tramp koji laje ne ujeda.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime