EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Grupa senatora, koji predstavljaju Republikansku i Demokratsku stranku SAD, podnela je predlog zakona kojim se predviđa da se za vojnu pomoć Ukrajini izdvaja 300 miliona dolara godišnje, uključujući stavljanje na upotrebu ubojitog oružja.

Pored toga, senatori predlažu izdvajanje četiri miliona dolara godišnje za obuku ukrajinskih oficira.

Pentagon trenutno pruža vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od otprilike 250 miliona dolara godišnje. Time senatori žele da učvrste finansijske obaveze Vašingtona u vidu posebnog zakona.

U dokumentu se takođe zahteva da Bela kuća imenuje posebnog izaslanika za Ukrajinu kao predstavnika SAD u mirovnim pregovorima u normandijskom formatu i da olakša dijalog između zemalja Crnog mora.

Pored toga, predlog zakona poziva američki Stejt Department da formira radnu grupu za Ukrajinu sa odgovarajućim evropskim saveznicima.

Ranije je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da SAD planski povećavaju svoju vojnu pomoć Kijevu, pokušavajući da učvrste svoj uticaj na odbrambeni sektor Ukrajine. Ona je takođe rekla da Amerika pogoršava sukob u Donbasu time što isporučuje oružje Kijevu.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime