Amerika nema dokaze

0

Vladimir Putin je "kriv" za rušenje malezijskog aviona na istoku Ukrajine, saopštila je Bela kuća, a to su preneli i ruski mediji. S tim u vezi, SAD nastavljaju da sa EU i Grupom 7 razmatra uvođenje dodatnih sankcija Moskvi.
– Mi znamo da je avion Malezija erlajnza oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje, u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gde Ukrajinci, zapravo, nisu u tom trenutku koristili protivavionsko oružje. Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju, zaključio je portparol Bele kuće Džoš Ernest . Međutim, on nije mogao da dokaže krivicu Rusije u ovoj tragediji.
Po rečima predstavnika Bele kuće ruski vojnici pucaju na ukrajinsku vojsku iz teškog artiljerijskog naoružanja na granici između dve zemlje.

Ali situacija na terenu je sasvim drugačija. U blizini čak pet ruskih graničnih punktova prethodne noći čule su se eksplozije granata i pucnjava. Nekoliko ukrajinskih granata završilo je na ruskoj teritoriji, u Rostovskoj oblasti, a šest kuća je oštećeno. Graničari su evakuisani, i privremeno je bio obustavljen rad na svih pet punktova.
Izjave Vašingtona o tome da se sa teritorije Rusije puca na Ukrajinu izrečene su na osnovu informacija sa socijalnih mreža, priznao je juče portparol Bele kuće. Osim toga, priznali su, na internet glasinama su zasnovane i optužbe da je ruska vojska obučila borce samoodbrane na istoku Ukrajine da rukuju protivavionskim raketnim sistemom BUK.

Sankcije su promašaj

Nove sankcije protiv Rusije mogu biti uvedene već u utorak, saopštio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. One će pogoditi finansijsku i odbrambenu sferu, proizvodnju nafte, kao i tehnologije dvostruke namene. Ruski predstavnik pri EU Vladimir Čižov je već izjavio da sankcije neće naterati Moskvu da promeni svoju politiku prema Ukrajini.

 

Obradovaće teroriste

Nove sankcije EU protiv Rusije mogle bi da dovedu i do prekida saradnje u sferi bezbednosti, saopštilo je juče rusko Ministarstvo inostranih poslova. Po mišljenju predstavnika ruskog MIP-a, to bi moglo da znači okončanje saradnje po svim pitanjima bezbednosti, uključujući borbu proti širenja oružja za masovno naoružanje, terorizam i organizovani kriminal. U ruskom ministarstvu smatraju da će takva odluka sa "oduševljenjem biti primljena od strane međunarodne terorističke internacionale".

 

Krše konvenciju

Istražni komitet Ruske Federacije ima dokaze da ukrajinska vojska na istoku Ukrajine koristi fosfornu munciju, koja je zabranjena po Ženevskoj konvenciji.

U međuvremenu, EU je uvela sankcije za još 15 ruskih zvaničnika zbog, kako se navodi, njihove umešanosti u ukrajinsku krizu. Na crnoj listi našli su se i šef Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov, šef obaveštajne službe Mihail Fradkov, lider Čečenije Ramzan Kadirov, kao i lideri proruskih pobunjenika: Pavel Gubarev, Jekaterina Gubareva, Fedor Berezin, Valerij Kaurov, Sergej Zdrilijuk i Vladimir Antifejev. Time je broj onih koji su pogođeni sankcijama EU i povezani sa ukrajinskom krizom porastao na 87. Njima je zabranjeno da putuju u zemlje EU i njihova imovina je zamrznuta.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here