Amerika objavila rat Islamskoj državi

0

Seju strah: Džihadisti iz Islamske države uplašili Sjedinjene Američke Države
 

Državni sekretar Džon Keri koji je u poseti Bliskom Istoku da bi okupio najširu moguću koaliciju protiv "Islamske države", izgledalo je da nerado izgovara reč "rat" kada je opisivao širenje američke vojne operacije protiv "Islamske države" u Iraku i Siriji.

 

Ali, u petak, Pentagon i Bela kuća su ostavili malo sumnje o tome kako vide taj sukob. "Sjedinjene Države su u ratu protiv ‘Islamske države’ isto kao što
smo bili u ratu protiv Al Kaide i njenih saveznika širom sveta", rekao je novinarima na redovnom dnevnom brifingu portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

 

Ista je bila i poruka portparola Pentagona, kontra-admirala Džona Kirbija: "Mi smo u ratu protiv ‘Islamske države’ na isti način na koji smo bili i na koji smo i dalje u ratu sa Al-Kaidom i njenim saveznicima", rekao je on. Državni sekretar Džon Keri je dan ranije odabrao da u intervjuu za CBS govori o "velikoj anti-terorističkoj operaciji".

 

Obama će opet u rat

 

"Reč ‘rat’ je terminološki loš i loša je analogija, ali činjenica je da smo angažovani u značajnom međunarodnom naporu da se suzbije terorizam", izjavio je Keri.

Taj rat oko reči može da izgleda besmisleno pošto su američki avioni i bespilotne letelice od početka avgusta izveli više od 160 napada u Iraku.

 

Ali, to je znak da je američka administracija veoma oprezna pred javnim mnjenjem umornim od godina borbe protiv islamista u Iraku i Avganistanu. Vašington je takođe ponovio u petak da koordinacija SAD i režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada u borbi protiv "Islamske države" ne dolazi u obzir.

 

"Oni (Damask) su stvorili ovaj bezbednosni vakuum. Nećemo sarađivati s njima", rekla je Mari Harf, zamenik portparola Stejt departmenta. To je bio odgovor sirijskom zvaničniku koji je u petak tražio uključivanje Damaska u međunarodnu koaliciju koju predvode SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here