pixabay.com
Američki avioni F-35

Grčka će dobiti borbene avione pete generacije F-35 od SAD u skladu sa ranije postignutim sporazumima, rekli su izvori iz grčke vlade nakon razgovora između premijera Kirijakosa Micotakisa i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, prenosi RIA.

Sastanak je održan u Micotakisovom domu u Hanji na ostrvu Krit gde je Blinken stigao iz Istanbula, nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom.

Na dnevnom redu razgovora bili su dešavanja na Bliskom istoku, rat u Ukrajini i strateška saradnja između Grčke i Sjedinjenih Država, koja uključuje i kupovinu borbenih aviona F-35.

”Grčka će, kao dosledan i pouzdan partner i saveznik, dobiti ono što je dogovoreno“, rekli su neimemovani izvori.

Krajem juna 2022. godine, Grčka je poslala SAD zvanično pismo sa zahtevom za kupovinu eskadrile lovaca pete generacije F-35.

Grčki Katimerini objavio je ranije da će konačna odluka zavisiti od finansijskih mogućnosti Atine.

“Čini se da se Atina već kreće ka manjem broju aviona u prvoj fazi kupovine, odnosno 12 umesto 20”, piše list.

Premijer Micotakis je izrazio nadu da će Grčka dobiti svoje prve F-35 2028. godine.

Turska je isključena iz programa snabdevanja avionoma F-35 zbog kupovine ruskih PVO sistema K S-400.

6 COMMENTS

  1. Ako su Turci sa S400, dobili i radar za detekciju stelt letelica. Onda su u dobitku svakako. Poznato je da stelt nije vise nevidljiv ,za zemlje koje su u posedu najnovijih radarskih sistema. A Ameri taj preskupi projekat u vidu Aviona F35 razmisljaju da obustave. Jedina prava vrednost tog aviona je sto je opremljen izuzetnim pasivnim senzorima za detekciju ciljeva, a i za vecinu prosecno opremljenih armija sa skromnim pvo je i nevidljiv. Licno mislim da je F15 puno bolji avion,kao i Rafal4 i ako su 4++ gen. Kada je izbor u pitanju. Jasno je da Ameri ovom prodajom Grcima, zele da izazovu zavist kod Turaka. Ali mislim da je Turski izbor pametan.

  2. Grcima samo hvali f35.Pa oni neznaju ni čamce da voze.Kakve prodane duše.Fuj,povraća mi se od njih.Ljigavci i treba da ih svi pljuju.Stalno nešto zakeraju.aNikada ne bih otišao kod njih na letovanja ,pa makar nikada nevideo more i leto.
    .

    • A da prvo naučiš odvojeno pisanje rečce ‘ne’,pa da onda kreneš da mudruješ? Tebi baš svašta HVALI. 🙂

  3. Pogani kauboji zavadjaju Turke i Grke, kurvini
    sinovi. Oni zive od ratova. To je njima najveci biznis….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here