pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke Države nameravaju da ubrzaju razmeštanje hipersoničnog oružja, vojni budžet za 2022. godinu odgovara tim ciljevima, izjavio je zamenik direktora za hiperzvučne projekte u Odeljenju za istraživanje i razvoj Pentagona Majkl Vajt.

Vajt je napomenuo da je razvoj krstarećih raketa vazdušnog baziranja prioritet Sjedinjenih Američkih Država, jer su one zbog svojih dimenzija kompatibilnije sa drugim hipersoničnim platformama.

– Zahtev za budžet predstavlja veoma važnu izjavu o značaju hipersoničnog oružja. Budžetom za fiskalnu 2022. godinu predviđena je nabavka ovih sistema, jer se ti sistemi razvijaju u količinama koje prevazilaze okvire. Na taj način, zaista ubrzavamo razmeštanje ovog potencijala – rekao je Vajt za portal „Nešenal difens“.

Predstavnik Pentagona skrenuo je pažnju na činjenicu da Sjedinjene Američke Države sada razvijaju i odbrambeni i ofanzivni sistem u ovoj oblasti.

– Proučavamo mogućnosti platforme sa više sfera, operacija, što će na kraju zahtevati čitavu seriju hipersoničnog oružja – zaključio je Vajt.

U avgustu 2020. godine istražna služba američkog Kongresa saopštila je da specijalizovani instituti Oružanih snaga SAD rade u tri oblasti na polju hipersoničnog naoružanja: konvencionalni brzi udar (jedrilični blok i balistička raketa lansirana sa podmornica klase „Virdžinija“), hipersonično oružje dalekog dometa (razvoj kopnenih snaga, dometa oko 2.200 kilometara) i oružje za brzo reagovanje vazdušnog baziranja (bojna glava sposobna da ubrza do 20 maha i dometa leta oko 925 kilometara).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here