commons.wikimedia.org

Američka krstarica naoružana vođenim projektilima uplovila je u Tajvanski moreuz, samo dan nakon što je kineska vojska kritikovala Vašington zbog “dodatnog komplikovanja regionalne bezbednosti” i upozorila ga da se drži dalje od ostrva.

Plovidba američke krstarice “Antietam” kroz uzak plovni put između Kine i Tajvana, prema rečima portparola američke Sedme flote Kleja Dosa, pokazuje “američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”. Dos naglašava da će SAD nastaviti svoje misije “slobodne plovidbe”, što je Peking više puta osudio.

Kineska vojska upozorila je SAD u sredu 24. jula da se drže dalje od Tajvana, obećavši da će, ako je potrebno, upotrebiti silu da spreči bilo kakve pokušaje da ostrvo izoluje od matice na kopnu:

“Narodnooslobodilačka armija odlučno će pobediti svakoga ko pokuša da razdvoji Tajvan od Kine i štitiće nacionalno jedinstvo po svaku cenu”.

SAD jačaju azijsko-pacifičke vojne saveze, raspoređivanjem novih snaga i intervencijama, na taj način komplikujući regionalnu bezbednost.

Kina je ranije ovog meseca održala vojne vežbe blizu tajvanskih obala, nakon što je Vašington odobrio prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 22,2 milijarde dolara. Kao odgovor, Kina je najavila uvođenje sankcija kompanijama koje prodaju oružje Tajvanu.

Napetosti oko ostrva poklopile su se sa zaustavljanjem tajvanske predsednice Cai Ing Ven u Americi, na njenom putovanju u posetu karipskim državama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here