Evropsko prvenstvo za košarkašice, 37. po redu, koje će se održati od 27. juna do 7. jula, u organizaciji Letonije i Srbije, samo što nije počelo. Niš, Zrenjanin i letonska prestonica Riga su domaćini grupa, dok je završnica u Beogradu.

Rado se sećamo 2015. i neverovatnog uspeha naših dama kada su se popele na vrh Evrope, MVP tog šampionata bila je Ana Dabović, sada jedna od najiskusnijih u našem timu od koje se očekuje da bude pravi vođa ka novom uspehu naših košarkašica.

Tokom priprema za ovaj Evrobasket, srpske košarkašice su imale nekoliko prijateljskih duela uz učešće na veoma jakom turniru u Francuskoj, gde su se srele i sa protivnicama iz grupe, reprezentacijom Rusije.

– Pripremne i prijateljske utakmice nikad ne pokazuju realnu sliku ekipe, u to smo se uverili više puta. Ali moram istaći da smo ih odigrale prilično dobro, pa ulazimo u prvenstvo prepune samopouzdanja. Verujem u sebe i ekipu i nadam se da će biti još bolje! Prvi meč protiv Belorusije će biti pravi pokazatelj koliko smo spremne, skoncentrisane i kako smo uostalom i radile cele ove pripreme – počela je priču Ana.

– Grupa D je nazvana “grupom smrti”?

– Nikad nisam pričala o drugim ekipama i grupama jer ne volim da ispadne kao da tražim izgovor, ali realno gledano naša grupa jeste najteža! Isto tako volim da kažem da ako mi budemo igrale onako kako možemo, i ako budemo pokazale da smo pravi tim i ono što nas je uvek krasilo – borbenost, verujem da niko neće biti problem, možda čak ni Ruskinje. Ipak, da prvo prebrodimo taj prvi susret protiv Belorusije i da počnemo EP pobedom, onda će sve biti lakše. Trenutno mislimo samo na Belorusiju i to nam je najbitnije!

Raspored utakmica je takav da idemo od “najlošijeg” ka “najboljem” protivniku u grupi, da li vam to odgovara?

– Prvi meč na prvenstvu je uvek i najteži, tako da budem iskrena ne znam da li bi nam više odgovaralo da je Belorusija na kraju kad smo već prošle određene utakmice i atmosferu u dvorani i navikli se na sve. Nadam se da će nam raspored odgovarati, jer nema lošeg protivnika. Belorusija je 2015. igrala protiv nas u polufinalu i jedva smo ih dobile i to u poslednjim sekundama. Imaju sličnu ekipu kao te godine, i to sigurno neće biti najlakša utakmica! Nadam se najboljem!

Kakva je atmosfera u ekipi?

– Uvek volim ovo da istaknem! Veoma smo složne, sve smo ovde sa istim ciljem i bez obzira na određene okolnosti devojke su stvarno dale sve od sebe da prođu pripreme maksimalno dobro. Imamo razumevanje jedna za drugu i jedva čekamo da počne prvenstvo. Za ovo EP se nismo spremale samo ovih mesec ili dva nego i godinu ili dve unazad. Išle smo dan po dan, trening po trening, utakmicu po utakmicu i tako i nastavljamo dalje… Nadam se da će nam to doneti dobar rezultat! Nema treme već samo ono pozitivno uzbuđenje. Postoji i neka određena vrsta odgovornosti kod svake od nas, jer predstavljamo svoju zemlju pred našom publikom – ističe najmlađa od sestara Dabović.

 

Nedavno je promovisan novi dres reprezentacije Srbije, kako se Vama dopada nova “uniforma”?

– Malo smo bile iznenađene, jer je nama kao damama crvena nekako naša boja – crvena je boja ljubavi! Ponekad volim da filozofiram, pa kažem da je bitno onako kako nosimo dres, a ne kako on izgleda! Promenili smo nekoliko dresova do sada, a ja sam dva već uramila… Sa evropskog 2015. i OI 2016. Svaki ima svoju priču i svaki mi je drag. Što se tiče ovog dresa nadam se da će i on biti uramljen sa potpisom svih naših devojaka – želja je Ane Dabović

Ana, kao i većina ostalih devojaka, nikada nije igrala u “Kristalnoj dvorani” u Zrenjaninu, ali se nada da će im ostati u lepom sećanju.

Sve utakmice u prvoj fazi Srbija će igrati u “prajm tajm” terminu od 20:30 časova. U četvrtak, na startu prvenstva, prve rivalke naših košarkašica biće Beloruskinje, najmanje opasne, ali nikako za potcenjivanje. Sa Rusijom se igra u petak a onda sledi dan odmora. Duel sa Belgijom, četvrtim timom sa prethodnog Svetskog prvenstva, igra se na kraju grupne faze u nedelju.

Izvor:
N. Plavšić