Evropsko prvenstvo počinje u četvrtak, a srpske košarkašice ovih dana privlače veliku pažnju javnosti…

Pre četiri godine naše devojke predvođene Marinom Maljković popele su se na vrh Evrope, produžile kontinuitet dobrih igara osvajanjem bronze na Olimpijadi u Riju godinu dana kasnije… Marina je tada napustila funkciju selektora pa je usledila jedna loša predstava na Evrobasketu 2017. godine na kojem su naše dame ostale i bez plasmana na Svetsko prventsvo koje se 2018. godine igralo u Španiji!

Međutim, nakon tog “debakla” Marina Maljković se vratila na kormilo naše ženske košarkaše reprezentacije, pa su samim tim i očekivanja javnosti u Srbiji porasla pred ovaj šampionat!

Iako se nalaze u “grupi smrti”, srpske košarkašice se svakako nalaze u užem krugu favorita za osvajanje medalje na ovom šampionatu.

Ali ako se malo vratimo unazad i podsetimo baš onog Evrobasketa od pre 4 godine shvatićemo da dueli grupne faze sa Belorusijom, Rusijom i Belgijom nisu od presudnog značaja za naš tim. Potrebna je bar jedna pobeda u grupi za prolaz u “doigravanje za četvrtfinale”, tada počinje eliminaciona faza u kojoj je sve moguće.

Ako se samo prisetimo te 2015. godine, naš tim nije igrao tako sjajno ni u prvoj ali ni u drugoj grupnoj fazi. Forma je bila i te kako promenljiva ali borbenost i amtmosfera u ekipi su bili na vrhunskom nivou.

U prvoj fazi zabeležene su pobede nad Letonijom, Hrvatskom i Velikom Britanijom uz poraz od Rusije, dok su u drugoj fazi pretrpljeni porazi od Litvanije i Španije uz veoma tesnu pobedu nad Slovačkom što je tada bilo dovoljno četvrto mesto u grupi i plasman u četvrtfinale u kojem nas je tada čekala Turska, prvoplasirana reprezentacije iz druge grupe.

Pale su tada Turkinje pa onda u polufinalu u veoma dramatičnoj završnici i Beloruskinje…

Usledilo je čuveno finale sa Francuskinjama i prvo zlato za našu žensku košarku. Pamtimo i fantastične partije Ane Dabović (MVP prvenstva) i Sonje Petrović (Idealna petorka prvenstva), koje su i sada glavno oružje naše reprezentacije, i nadamo se da će i ovog puta predvoditi Srbiju do Evropskog trona!

Pored Ane i Sonje, u sadašnjem sastavu naše reprezentacije još četiri devojke imaju iskustvo osvajanja zlatne medalje od pre četiri godine, a to su:Jelena Milovanović-Bruks, Nevena Jovanović, Dajana Butulija i Saša Čađo.

A kada njima pridodamo Aleksandru Crvendakić i Draganu Stanković koje su bile deo tima koji je osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, dobijamo veoma respektabilan sastav koji sa pravom može da se uvrsti u glavne kandidate za osvajanje zlatne medalje!

Ovih osam pometunih devojaka su 99% sigurni učesnici predstojećeg šampionata, dok se za preostala četiri mesta “bori” pet devojaka!

Nikolina Milić i Aleksandra Stanaćev još nemaju iskustva sa velikih takmičenja, dok je Maja Škorić bila deo reprezentacije na prethodnom Evrobasketu 2017. godine u Češkoj.

Na spisku se nalaze još dve dobro poznate košarkašice, a to su Maja Miljković i Miljana Musović-Bojović, dva organizatora igre koja su još davne 2009. godine branile boje Srbije na Evropskom prvenstvu u Letoniji.

Miljana Musović-Bojović, godinama unazad jedan od najboljih plejmejkera Evrolige, koji je ove godine vraćen u reprezentaciju, i sigurno da njeno iskustvo može dosta da doprinese igri našeg tima.

Marina Maljković nalazi se u nezavidnoj situaciji, precrtati neku devojku u poslednjem trenutku nije ni malo lak zadatak ali pravila su pravila i ona moraju da se poštuju. Znamo da selektoru neće biti lako ali takođe znamo da će to biti odluka koja je u ovom trenutku najbolja po naš tim!

Ostaje nam samo da podržimo naše devojke i da im podrška sa tribina, baš onako kao što i očekuju, bude pravi “vetar u leđa” ka novom reprezentativnom uspehu!

Devojke, srećno!

Izvor:
N. Plavšić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here