EPA/Andrej Čukić
Borut Pahor

Dolazak slovenačkog političara Boruta Pahora kao specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije ne znači preokret ili radikalnu promenu, tvrde poznavaoci političkih dešavanja.

Istraživač Instituta “Musine Kokalari” Beljgzim Kamberi ceni Slovenca kao političara koji dobro poznaje region, ali to ne znači da će proces dijaloga biti transformisan.

– S druge strane, tu je i osoba koja se zbog svojih snažnih proevropskih uverenja zalaže za integraciju Zapadnog Balkana u EU, ali i kritičar politike EU. U odnosu na ekspanziju na Zapadni Balkan, sve to čini važan i zanimljiv profil za region i njegovo širenje, ali i potrebu za normalizacijom odnosa. S druge strane, on se smatra i prijateljem Kosova, ali u stvarnosti postoji pozitivan odnos prema njemu u raznim političkim i institucionalnim krugovima u Srbiji – rekao je Kamberi.

Kamberi ocenjuje da će Lajčak ostati upamćen po uspehu francusko-nemačkog plana i implementaciji nekih preliminarnih sporazuma, ali da ima mesta i za kritike, a posebno zbog nepotpune implementacije sporazuma.

Kada je u pitanju Lajčak, novinar iz Albanije Ben Andoni, u dolasku Pahora na mesto Lajčaka ne vidi neku bitnu promenu.

– Dolazak Pahora po meni neće doneti neku veliku promenu. Jedini element za koji mislim da bi mogao da pomogne je to što Kosovo očekuje veliku podršku za članstvo, da pokaže da će stati uz Kosovo i pomoći mu da uđe u Savet Evrope – rekao je Andoni.

1 COMMENT

  1. Naravno da nece. Kosovo ce da bude ili srpsko ili ce ostati u siptarskim rukama. Tu sredine nema, kao ni bilo kakvih pregovora. Ili srpsko ili siptarsko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here