Analiza genoma ukazala na dva povećana zdravstvena rizika

0

ZCZC

ŠŠ
TANJUG 30E298 1706 3004
EKOS:SAD-GENOM-ANALIZA

VAŠINGTON, 30. aprila (Tanjug) – Jedan kalifornijski profesor je iz čiste radoznalosti dao da mu se izradi i analizira kompletna genetska mapa (genom), otkrivši na taj način da je izložen visokom riziku da doživi iznenadnu smrt od srca ili da oboli od raka prostate.
Stiven Kvejk, o kome je reč, profesor bioinženjeringa sa Univerziteta Stanford, ističe da ga je zanimalo "šta će ispasti", ali napominje da verovatno ne bi svako voleo da sazna "intimne detalje svog genoma", šta više da većina ljudi to možda ne bi volela, prenosi Rojters.
Kvejk predviđa da će se u budućnosti u vezi s ovim postaviti mnogi etički, edukativni i politički problemi, koje treba razmotriti.
Tim sa Stanforda je izradio kompjuterski algoritam da bi objedinio Kvejkov znani zdravstveni rizik, sa onim na koji ukazuju geni.
Kao četrdesetogodišnji Amerikanac, bele rase, Kvejk je pod rizikom od 16 odsto da tokom života dobije rak prostate. Međutim, pošto je u obzir uzeto i ono što "kažu" njegovi geni, stručnjaci su mu rizik od ove vrste raka povisili na 23 odsto.
S druge strane, Kvejkov rizik od Alćajmerove bolesti bi normalno bio devet odsto, ali posle analize njegovog genoma, stručnjaci su rizik od te bolesti snizili na samo 1,4 odsto.
Iako Kvejk ima normalan nivo holesterola, kardiolog, dr. Juan Ešli, koji je rukovodio analizom njegovog genoma, ističe da je u pitanju čovek izložen povećanom riziku od iznenadne srčane smrti i to zahvaljujući retkim varijantama tri gena – TMEM43, DSP i MYBPC3 – koje se dovode u vezu s takvom vrstom smrti. Kvejk je uz to imao i dalekog rođaka koji je iznenada umro u snu u 19. godini.
Analizom nekih drugih gena je utvrđeno da bi Kvejk dobro reagovao na statine – lekove za snižavanje holesterola pa mu ih je dr. Ešli i prepisao, ali je Kvejk, na njegovo iznenađenje, odbio da ih uzima.
"To je u ljudskoj prirodi", vajka se dr. Ešli. "I pored indikacija iz sopstvenog genoma, oni nevoljno primaju savet lekara."
Izrada i analiza genoma profesora Kvejka je koštala 50.000 dolara, ali američke kompanije "Lajf teknolodžiz" i "Ilumina" su već izradile opremu kojom to može da se izvede i za samo 5.000 dolara, a dr. Ešli prognozira da neće proći mnogo vremena dok izrada genoma ne pojevtini na samo 1.000 dolara.
Po njemu, biće to nešto što će sebi moći svako da dozvoli – brz i jevtin postupak, uz obavljanje analize jednim klikom na kompjuterski miš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here