Youtube/Sputnjik Srbija
Andrija Mandić

Željan sam mira i boljeg života i želim da doprinesem pomirenju Crne Gore, poručio je sa govornice novoizabrani predsednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić. Lider Nove srpske demokratije i jedan od lidera Koalicije Za budućnost Crne Gore, posle izbora je otvoreno rekao da ima srpsko državljanstvo i da ne želi da ljubav prema Crnoj Gori pokazuje tako što ću da mrzi Srbiju.

– Nemamo mi nikoga bližega u regionu nego što je ta Srbija – kaže on.

Upamćen je kao veliki protivnik odvajanja Crne Gore od Srbije, nezavisnosti tzv. Kosova i pristupanja države NATO. Bio je i jedan od najvećih kritičara režima Mila Đukanovića i njegovog DPS.

Politikom počinje da se bavi 90-ih prošlog veka, a obavljao je razne funkcije. Bio je član delegacije Skupštine CG u Parlamentarnoj skupštini

SE i u Parlamentarnoj skupštini OEBS i član više skupštinskih odbora. U Vladi nekadašnje SR Jugoslavije bio je zamenik ministra za privredu.

Andrija Mandić je rođen je 19. januara 1965. u Šavniku. Potomak je ratnika sa Vučijeg dola, Mojkovca i Prizrena, velikih slobodara, a izjašnjava se kao Srbin i pravoslavac. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici, gde živi i radi. Pre političkog angažmana, bio je direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala, a organizovao je i prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura.

Jedan je od osnivača NSD, a od 2003. do 2009. je bio njen lider. Vodio je Srpsku listu čiji je bio predsednički kandidat 2008, a iste godine, kada je vlada priznala tzv. Kosovo počeo je štrajk glađu koji je prekinuo posle 13 dana zbog zdravstvenih problema. Potez Đukanovića o priznanju nazvao je najvećom izdajom u istoriji.

Sa Nebojšom Medojevićem, liderom PZP, formirao je Demokratski front. Na izborima 2012. osvojili su 20 mandata i postali najjača opoziciona snaga u parlamentu. Bio je jedan od organizatora protesta 2015. kada su pristalice DF tražile prelaznu vladu i fer izbore, protiveći se ulasku u NATO i donošenju Zakona o slobodi veroispovesti. Bio je nosilac liste DF na parlamentarnim izborima, 2016, a sredinom 2017. se našao među optuženima za navodni pokušaj državnog udara na dan izbora. Osuđen je na pet godina zatvora, a taj proces je okarakterisao kao montirani “s ciljem da se DF zabrani rad”. Presuda je ukinuta 2021. Kada je krajem 2019. usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti, pozvao vernike na ulice da spreče otimanje svetinja, a protest opozicije se pretvorio u litije širom zemlje. Na izborima 2020. DF je sa ostalom opozicicijom posle više od 30 godina poslao u istoriju režim Mila Đukanovića.

U braku je sa Sanjom Mandić, a kako kaže, po nju je išao čak u Rovce kod Bulatovića. Imaju dvoje dece, Iliju rođenog 1996. i Milenu 1998.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here