Youtube/Ihr Programm - BLEIBEN SIE ZUHAUSE !
Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober

Sutra će u Austriji biti otvorene male radnje, što je početak postepenog popuštanja restriktivnih mera uvedenih kako bi se smanjilo sirenje koronavirusa, a ministar zdravlja Rudolf Anšober kaže da time počinje i druga etapa borbe protiv COVID-19.

– Postepenim ponovnog pokretanja privrede u utorak startuje druga etapa borbe protiv koronavirusa. Radi se o odlučujućoj fazi koja će pokazati da li će postepeno otvaranje moći biti nastavljeno – naglasio je on.

Anšober je pozvao stanovništvo da se ponaša odgovorno u toj novoj etapi i umereno koristi proširenu mogućnost za kupovinu.

On je, navodeći da broj aktuelno još zaraženih u Austriji iznosi 6.369, istakao da je po prvi put od 30. marta broj hospitalizovanih pao na ispod 1.000, odnosno trenutno iznosi 981.

Dnevni rast novoificiranih, prema njegovim rečima, deveti dan zaredom je ispod tri odsto.

– To sve je veoma ohrabrujući razvoj. Prvu fazu borbe protiv koronavirusa smo dobro savladali i naš cilj poravnjavanja krive ispravnim merama, u pravo vreme, uz odlično angažovanje stanovništva, smo postigli – istakao je Anšober, podsećajući da je još 12. marta Austrija beležila stopu dnevnih infekcija na 40 odsto i više.

Druga etapa, prema njegovim rečima, će biti značajno teža.

– Moramo i pored postepenog otvaranja radnji broj novoinficiranih držati na niskom nivou. To će biti još veći izazov, i ne smemo nepromišljenim delovanjem da postignuto uništimo – upozorio je Anšober.

Apelovao je na sve Austrijane da nastave da poštuju mere, dodajući da to mora biti, posebno sada, deo rešenja.

– Apelujem pod hitno da sve mere koje se tiču prvih otvaranja radnji dosledno budu poštovane – striktno pridržavanje broja mušterija u radnjama, odstojanje kod čekanja na ulaz, nošenje maski u radnjama, kao i nošenje maski u javnom prevozu, te i odstojanja u njima – podsetio je ministar.

Ko ne mora ići u kupovinu, kako savetuje, trebalo bi još par dana da sačeka, kako bi se izbegle veća okupljanja ljudi, posebno starijih lica.

Prema odluci vlade sutra se otvaraju radnje građevinske i baštenske opreme, kao i manje radnje odnosno one koje su manje od 400 kvadrata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here