EPA/Valdrin Xhemaj

Komentarišući današnju objavu predsednika Kosova Hašima Tačija u kojoj se “seća žrtava Barskog masakra i zločina nad Albancima pre 75 godina”, istoričar Čedomir Antić kaže za Kosovo Onlajn da bi Tači „kao čovek koji tvrdi da je školovan, ipak neke stvari trebalo da smesti u vremenski kontekst, jer na ekstremizam ne može više da dobija glasove“.

Istoričar napominje da je posle Drugog svetskog rata bilo progona u kojima su stradali Albanci, ali daleko manje od Srba i Hrvata ili na primer Slovenije u kojoj je ubijeno jedan posto stanovništva posle 1945.

– Znam da Tači želi da izigrava i školovanu osobu, i političara, i čoveka. Ali, nije nijedno od ta tri. On bi hteo da sada predstavlja Albance kao jednu novu naciju, koja izlazi čista pred svet, bez ijednog greha, a i svaki greh je opravdan izmišljenom tezom da su Albanci živeli na prostoru čitavog Balkana, da su svi narodi njih opljačkali, da su izvršili genocid nad njima, proterali ih… što naravno nije tačno – navodi Antić.

On podseća da je albanski narod tokom Drugog svetskog rata bio na strani fašizma i nacizma.

– Toliko je malo Albanaca učestvovalo u borbi protiv fašizma na Kosovu, da se ti ljudi mogu izbrojati na prste dve ruke. U Albaniji je druga priča. Posle rata kosovski Albanci su bili predmet aktivnog izmišljanja pokreta otpora protiv fašizma od strane jugoslovenskog režima. Albanci su pokušavali da naprave “Veliku Albaniju” u prvo vreme pod zaštitom Italije, kasnije pod zaštitom Trećeg rajha.

Posle rata komunističke vlasti u Jugoslaviji imale su sporazum sa Staljinom i sa albanskim komunistima da Kosovo vremenom postane deo albanske države. Ali od te ideje se delimično odustalo s obzirom da je vrlo malo Albanaca podržavalo oslobodilački pokret. Zbog toga su težili sporazumu sa komunistima iz Albanije da nekako prevedu jedan deo balista, jedan deo saradnika okupatora, na stranu Narodno oslobodilačkog pokreta. Odatle i veliki broj Albanaca koji su mobilisani nasilno i odvedeni na Sremski front i na neka druga mesta – objašnjava Antić.

Međutim, dodaje on, albansko vođstvo nije shvatilo šta se dešava i podigli su ustanak.

– Taj ustanak je u krvi ugušen. To nisu uradili Srbi, to nisu uradili Jugosloveni, to su radili komunisti. Isti oni komunisti koji su im dali Kosovo kao autnomiju kakva ne postoji nigde drugde u svetu. Da im to nisu dali, oni bi danas bili neznatna manjina na Kosovu – zaključio je Antić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here