Artemije u Gračanici ako Atanasije dozvoli

0

 

Dolazak vladike Atanasija u Gračanicu 13. februara

 

"Episkop Artemije može boraviti u sedištu ili drugom mestu ili manastiru ove ili druge eparhije SPC, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora ili nadležnog episkopa, odnosno druge eparhije SPC", saopštila je SPC.

 

Posle jučerašnjeg sukoba dve grupe monaha pred kapijom manastira danas je u manastirskoj porti mirno. Monasi koji podržavaju vladiku Artemija noćas su napustili Gračanicu. 

 

Vladika Atanasije Jevtić je osudio jučerašnje nasilno provaljivanje laika i grupe monaha iz manastira Crna Reka u manastir Gracanicu, ocenivši to kao "otvoreni bunt“ protiv poretka i ustrojstva Srpske pravoslavne crkve i odluke Svetog arhijerejskog sinoda.

 

On je istakao da se vladika Artemije ne može "braniti“ stvaranjem paracrkvenih grupica, "parasinagoga“ koje prete ne samo jedinstvu Eparhije već i cele SPC.

 

"Ovakva nečasna kampanja koju sprovode poslušnici Simeona Vilovskog, samo potvrđuje da u ovoj Eparhiji već godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija“, naveo je vladika Atanasije.

 

Sveti arhijerejski Sinod je razrešio vladiku Artemija upravljanja eparhijom raško-prizrenskom do okončanja pokrenutog kanonskog postupka i postavio vladiku Atanasija za adminsistratora te eparhije.

 

Vladika Atanasije je u manastir Gračanicu stigao prekjuče u ranim popodnevnim satima "gde su ga dočekali svi arhijerejski namesnici, sveštenici, monasi, monahinje i vernici te eparhije kao i vikarni episkop Teodosije", navedeno je u saopštenju SPC.

 

"Obaveštavamo Sveti Arhijerejski Sinod, sve parohije i manastire Eparhije raško-prizrenske i ukupnu javnost da smo, kao kanonski postavljeni administrator, preuzeli upravu Eparhije raško-prizrenske, moleći braću sveštenike i vernike, kao i monaštvo, da u celosti poštuju odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda", navedeno je u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here