EPA-EFE
Bašar al Asad sa Vladimirom Putinom (Foto: Arhiva)

Strane oružane snage koje su razmeštene u Siriji bez odluke UN predstavljaju smetnju pomirenju u toj zemlji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kremlj je saopštio da se Putin danas sastao sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom u Moskvi i da mu je čestitao na pobedi na sirijskim predsedničkim izborima.

– Zajedničkim naporima oslobođena je osnovna, ogromna teritorija Sirije. Teroristi su pretrpeli veoma ozbiljnu štetu, a sirijska vlada na čelu sa vama kontroliše 90 odsto teritorije – naveo je ruski lider.

Rusija je pomogla Asadu da vrati gotovo sve teritorije koje je izgubio od početka građanskog rata 2011. godine.

Asad je zahvalio Putinu na humanitarnoj pomoći Siriji i na naporima da se zaustavi širenje terorizma. Sirijski lider pohvalio je ono što je nazvao uspehom ruske i sirijske vojske kada se radi o oslobađanju okupiranih teritorija u Siriji.

Putin je izrazio žaljenje što u Siriji i dalje postoje žarišta otpora terorista koji ne samo što kontrolišu deo teritorije, već nastavljaju da terorišu civile.

– Bez obzira na to, u oslobođena područja vraćaju se izbeglice. Svojim očima sam video, kada sam vas posetio na vaš poziv, kako ljudi aktivno obnavljaju svoje domove, aktivno rade na povratku u punom smislu te reči u miran život – naglasio je ruskin predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here