Atanasije kaznio jeromonaha zbog neposlušnosti

Prema saopštenju te eparhije, objavljenom na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve, monasi prizrenskog manastira kažneni su zbog neposlušnosti Svetom arhijerejskom sinodu SPC i zbog neprihvatanja kanonski postavljenog episkopa Atanasija.

 

kažnjen zbog neposlušnosti i, prema navodima vladike Artemija, ”širenja laži i kleveta” među narodom: jeromonah Benedikt
 

U saopštenju SPC je navedeno da su monasi "sprečavali vernike da dolaze u Sabornu crkvu i da su širili laži i klevetu među vernim narodom", što je ocenjeno kao kršenje kanonskog i monaškog reda.

Izrečena kazna važiće do završetka prolećnog arhijerejskog sabora, zakazanog za 25. april.

U saopštenju, koje je potpisao episkop Atanasije, ukazuje se da se kazna može smanjiti ili ukinuti, ukoliko monasi pokažu iskreno pokajanje. Umiroveljni episkop zahumsko-hercegovački postavljen je za administratora Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske odlukom Svetog arijerejskog sabora SPC, koji je privremeno smenio episkopa Artemija.

Razlog za to su su bile optužbe protiv najbližih saradnika vladike Artemija, koji su osumljičeni za finansijske pronevere.

 

Bratsvo manastira Sveti Arhangeli se, takođe, oglasilo saopštenjem, u kome negira optužbe i ističe da im vladika Atanasije "preti, zastrašuje i ucenjuje ih".

 

Portal ”Vestionline” vam integralno prenosi saopštenje vladike Atanasija.

 

Kanonska odluka Episkopa Atanasija u vezi bratstva Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena

 

Eparhija Raško-prizrenska i
Kosovsko-metohijska
Ebr. 57
20. mart 2010. god.

Zbog neposlušnosti Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve (koji je svojom odlukom od 13. februara 2010. privremeno smenio episkopa Artemija i za administratora Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske postavio episkopa Atanasija, sa svim pravima eparhijskog arhijereja), zbog neprihvatanja kanonski postavljenog Episkopa i odbijanja da se odazovu njegovom arhipastirskom usmenom i pismenom pozivu, evo već punih četrdeset dana, kao i zbog sprečavanja vernikâ iz grada Prizrena da dolaze u svoju sabornu crkvu u Prizrenu (u kojoj se pominju Njegova Svetost Patrijarh i Episkop administrator) i širenja smutnje, laži i kleveta među vernim narodom, i zbog „zavere i grupašenja", kao i uopšte zbog kršenja kanonskog i monaškog reda i poretka (kanoni 4, 8 i 18. Halkidonskog sabora; 34. Trulskog, 5. Antiohijskog, 21. Sedmog vaseljenskog sabora; 4. i 13. Prvodrugog sabora), podvrgavaju se kanonskim epitimijama:

1. jeromonah Benedikt, nastojatelj manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena, zabranom sveštenodejstva i pričešća u toku 40 dana (do kraja aprila 2010, tj. do svršetka proletnjeg Arhijerejskog Sabora);

2. bratstvo istoga manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena, monasi klirici i iskušenici: zabranom služenja u istom manastiru svete Liturgije i Pričešća u toku 40 dana (do kraja aprila 2010, tj. do svršetka proletnjeg Arhijerejskog Sabora).

U istom manastiru ne dozvoljava se služenje svete Liturgije od strane nekog drugog sveštenog lica u toku trajanja ove kanonske epitimije.

Po sebi je jasno da, ukoliko pomenuti monasi pokažu iskreno pokajanje, Episkop, shodno 102. kanonu Trulskog sabora, može smanjiti ili ukinuti izrečene epitimije.

Episkop administrator Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske + Episkop Atanasije, s.r.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime