Jači imunitet – više partnera?

0

 

Veliki histokompatibilni kompleks (MHC) je supstanca u DNK bitna za ispravno funkcionisanje imunog sistema. Što je veća različitost gena MHC, to su oni efikasniji u otporu prema bolestima.

 

Istraživanja su pokazala da će jedinke u mnogim životinjskim vrstama, koje poseduju različite MHC, najčešće biti izabrane za – seksualne partnere.

 

Ali efekti ovakvog uticaja na ljudsku vrstu još uvek se samo naziru i oblast su daljih istražiuvanja, piše časopis "Nju sajentist".

 

Profesorka Hana Li, genetičarka sa Univerziteta Zapadne Australije u Pertu, merila je različitost MHC-a kod 74 heteroseksualnih studentkinja i zatražila je da, u anonimnoj anketi, odgovore koliko su seksualnih partnera imale.

 

Nakon sređivanja podataka laboratorijskih analiza ali i odgovora studentkinja u anketi o odnosu prema seksu, godinama starosti i uzrastu kad su imale prvo seksualno iskustvo, profesorka Li je ustanovila da što žena poseduje veću različitost MHC to je imala više seksualnih partnera.

 

Međutim, nije ustanovljena bilo kakva korelacija sa ukupnom genetskom različitošću.

 

žDa li to znači da žena sa nejednakim MHC-om predstavlja veći "evolucioni uspeh" nije razjašnjeno i o tome tek predstoje naučne rasprave.

 

Antropolog Boguslav Pavlovski sa Univerziteta u Vroclavu, u Poljskoj, naglašava da korišćenje kontracepcije, zapravo, sprečava da se ustanovi čvršća povezanost između broja seksualnih partnera i uspešnih trudnoća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here