Tanjug/AP
Kompanija Merk

Najnovija informacija vezana za lečenje kovida stigla je od premijera Australije Skota Morisona, koji je najavio kupovinu 300.000 pakovanja eksperimentalnih antivirusnih pilula Molnupiravir.

Lek je naručen od farmaceutske kompanije Merk čak i pre nego što ga je australijska Uprava za terapijska sredstva (TGA) odobrila.

U ovom momentu Australija još pokušava da postigne svoje ciljeve vezane za broj potpuno vakcinisanih protiv kovida, iako je već sada jasno da opcije lečenja virusa postaju sve važnije u budućnosti.

Molnupiravir, koji bi bio prvi oralni antivirusni lek protiv kovida ukoliko dobije regulatorno odobrenje, mogao bi da prepolovi šanse od smrtnog ishoda ili hospitalizacije smatraju u američkoj kući Merk.

– Ovi tretmani znače da ćemo moći da živimo s virusom. Odrasli pacijenti moraju uzeti kapsule molnupiravira dva puta dnevno tokom pet dana – rekao je premijer Morison.
Prema njegovim rečima, očekuje se da lek bude dostupan u Australiji u prvom kvartalu sledeće godine, ukoliko ga odobri državni regulator za lekove. Merk očekuje da će do kraja 2021. godine proizvesti deset miliona terapijskih doza ovog leka.

Za razliku od mnogih drugih efikasnih tretmana za kovid, “molnu” (kako je poznat ovaj lek) je pilula, a ne vakcina, što olakšava uzimanje i široku distribuciju. Najbolje rezultate daje kod ljudi sa simptomima koji ne zahtevaju hospitalizaciju. Uzima se dva puta dnevno pet dana i ne mora se čuvati u frižideru.

Prema rečima Sandžaja Senanajakea, vanrednog profesora sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU), ovaj tretman se prilično razlikuje od drugih koji su već dostupni.
– Ovaj lek utiče na sposobnost virusa da se reprodukuje – naglasio je profesor.

Nedavno je 15.000 doza drugog leka protiv kovida, sotrovimaba, stiglo u Australiju. Kao i kod molnupiravira, najbolje rezultate daje kod pacijenata sa blagim simptomima radi sprečavanja hospitalizacije.

Ali dok sotrovimab mora da se primenjuje intravenozno, kod molnupiravira dovoljno je popiti tabletu.

Kupovinu leka su najavile i Južna Koreja, Tajland, Tajvan i Malezija, koje su rekle da pregovaraju o kupovini potencijalnog leka, dok se na Filipinima vodi ispitivanje o upotrebi pilule.

Vakcina vs tablete

Australija je dostigla 80 odsto populacije starije od 16 godina koja je vakcinisana jednom dozom. Trenutno su dostupne tri vakcine protiv kovida: fajzer, astrazeneka i moderna. Uloga vakcine protiv kovida je da zaštiti čoveka od težeg oblika bolesti i eventualne smrti. Vakcina se daje zdravoj osobi.
Kada je reč o lekovima protiv kovida, oni se daju osobama koje su pozitivne na virus, kako bi se zaustavio razvoj bolesti i mogući loš ishod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here