twitter.com
Navijači reprezentacije Australije

Fudbalski savezi Australije i Indonezije razmišljaju i zajedničkoj kandidaturi za organizaciju Svetskog prvenstva 2034. godine.

Dve zemlje mogle bi da dobiju vrlo ozbiljnog suparnika, pošto i Kina razmatra mogućnost samostalne kandidature Australija i Indonezija mogle bi da se zajednički kandiduju za
domaćine Svetskog prvenstva u fudbalu 2034. godine!

Preliminarni razgovori čelnika Fudbalskih saveza dve zemlje obavljeni su prethodnih dana, a informaciju o potencijalnoj kandidaturi objavio je FS Australije u zvaničnom saopštenju minulog četvrtka.

– Fudbalska federacija Australije potvrđuje da je obavila razgovor sa Fudbalskom asocijacijom Indonezije (PSSI) o mogućoj zajedničkoj kandidaturi za organizaciju FIFA Svetskog kupa 2034. godine – navedeno je u saopštenju FFA dostavljenom agenciji Rojters.

Ideja o zajedničkom projektu Indonezije i Australije predstavljena je tokom protekle sedmice na zasedanju Saveta fudbalskih saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) održanom u Laosu. Prethodno je premijer Tajlanda Prajut Čan-oča na konferenciji za medije u prošlu nedelju najavio zajedničku kandidaturu čak deset zemalja jugoistočne Azije, uključujući i Indoneziju, takođe za Mondijal 2034. Iz FFA su saopštili da je i ovaj predlog naišao na odobravanje na zasedanju u Laosu, te da je Australija spremna da razmatra i ovakvu opciju.

Međutim, prema pisanju Dejli Telegrafa, Australija i zemlje ASEAN regiona morale bi da računaju na izuzetno moćnog suparnika u trci za organizaciju Svetskog kupa. Naime, ovaj list saznaje da i Kina priprema kandidaturu za SP 2034. što bi značajno moglo da umanji šanse Australije i zemalja u okruženju. U krug država koje će se nadmetati za organizaciju Mondijala mogao bi da se uključi i Egipat, koji je trenutno domaćin Afričkog kupa nacija 2019.

Interesovanje Australije za Svetski kup 2034. usledilo je devet godina nakon katastrofalnog neuspeha na konkursu za domaćina Šampionata 2022. godine, koji je pod vrlo sumnjivim okolnostima pripao Kataru. Australija je tada dobila samo jedan glas na sednici Izvršnog komiteta FIFA, a kasnije su na svetlost dana izašli i navodi da je australijska kampanja za SP 2022. bila ogrezla u korupciji. Tako je bar naveo glavni istražitelj Etičkog komiteta FIFA Majkl Garsija u izveštaju iz 2014. godine.

Prema zvaničnim podacima, tadašnju australijsku kandidaturu podržala je Savezna vlade sa 46 miliona dolara, ali je sve okončana skandalom u čijem su centru bili bivši predsednik FFA Frenk Loui i tadašnji izvršni direktor Saveza Ben Bakli.

Kao što smo već naveli, naredni Mondijal održaće se 2022. u Kataru, a ukoliko bi Australija i Indonezija s jedne, odnosno Kina s druge strane dobile domaćinstvo Prvenstva 2034. bio bi to tek treći put da se najveće fudbalsko takmičenje održava na tlu azijskog kontinenta. Prvi šampionat u Aziji bio je onaj koji su 2002. godine zajedničkim snagama organizovali Japan i Južna Koreja.

U trci i za ženski Svetski kup

Posle neuspeha u trci za dobijanje SP 2022. godine, Australija je počela da priprema kandidaturu za Prvenstvo sveta za žene 2023. godine, koja je ozvaničena pre dve godine.

Nedavno je otvoren i veb-sajt na adresi www.ausbid2023.com na kojem Australijanci mogu da prilože podršku kandidaturi za ženski Mondijal.

Savezna vlada je za sada obezbedila pet miliona dolara za ovaj projekat, što je probudilo veliko interesovanje u gradovima širom zemlje da se prijave za domaćine najveće smotre ženskog fudbala na svetu.

Pored Australije kandidature su predali i Argentina, Bolivija, Brazil, Kolumbija, Japan, Novi Zeland, Južna Afrika i Južna i Severna Koreja kao koorganizatori.

Odluka o domaćinu neće biti doneta pre marta 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here