pixabay.com

Austrija namerava da odbijene tražioce azila protera u Srbiju, i s tim u vezi je odgovarajući sporazum potpisao, pre godinu dana, tadašnji ministar unutrasšnjih poslova Austrije Hebert Kikl, čiji naslednik, aktuelni ministar policije, Karl Nehamer kaže da i dalje namerava da primenjuje ovaj projekat.

Ministarstvo je, u odgovoru poslanićki upit stranke Neos, poručili da je sporazum u skladu sa programom aktuelne vlade, koja ima za cilj da bilateralnim sporazumima ojača evropsko upravljanje migrantskim talasima.

Do sada niti jedan odbijeni tražilac azila nije, na osnovu ovog sporazuma, iz Austrije proteran u Srbiju.

Na poslanički upit Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije prenelo je da je sporazum potpisan 24. aprila 2019.gdoine, a cilja grupa istog su “stranci koji se ilegalno nalaze u Austriju, kod kojih postoji pravosnažna odluka o proterivanju, a nije moguće vraćanje u zemlju porekla, i koji imaju dovoljnu vezu sa Srbijom”.

Za poslednji kriterijum je, prema Ministarstvu, dovoljno da je lice koje treba da se protera, preko balkanske rute putovao preko Srbije u EU.

Ministar Nehamer ukazao je da namerava da se pridržava ovog dogovora, koji predviđa i finansiranje smeštaja u Srbiji.

Ministarstvo u odgovoru na poslaničko pitanje ističu da je smeštaj zamišljen u otvorenom obliku, to jest izbeglice ne treba da budu zatvorene, kao i da Srbija mora da se pridržava svih međunarodnih pravila, te mora dozvoliti i pristup organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Da li će biti zaseban centar za izbeglice koje se vraćaju iz Austrije ili će biti smeštene u zasebne smeštaje nije odgovoreno iz Ministarstva na dodatno pitanje agencije APA, već se navodi da je to u nadležnosti Srbije.

O detaljima, kako je navedeno, treba još da se razgovara sa Srbijom, i ističe se da je usled koronavirus krize iluzorno i pomisliti na proterivanje.

Inače sporazum je sklopljen na neodređeno vreme i može biti raskinut od bilo koje strane potpisnice.

Koliko ovaj projekat košta Austriju ostalo je, takodje, neodgovoreno.

– Ono što je ministar Kikl bez znanja javnosti dogovorio samo se nastavlja od strane nove vlade – kritkovala je poslanica Neos Sstefani Krisper.

Ona je za APA rekla da je ovaj projekat međunarodno pravno i moralno za odbijanje.

8 COMMENTS

  1. Kad trerba da ispune njihove obaveze ne drze se nicega jos nagovaraju albance da nam uvedu porez na robu. A kad treba njima onda….. E pa……

  2. Onaj koji nije rodjen u Srbiji nece imati sta da trazi u njoj vec samo da produzi…a te kojekave ugovorcice po fiokama mogu omah da pocepaju.

    • E to se neces ti pitati tu su Vucic Dacic Dodik i oni ce da odlucuju koga ce da prime.Zivi bili pa vidjeli bit ce uskoro “Svi Arapi zivi bili i dobili sina Arapine brate mili samo daj benzina.”Primit ce mo izbjeglice vase ako treba skinicemo gace.

  3. Zasto bi se vraćali u Srbiju nisu iz Srbije ni posli a prosli su verovatno do Austrije ili Madjarsku ili Hrvatski,Sloveniju.Nadjite im vi neki kolektivni smestaj.Nije Srbija park plac za izbeglice.Smestite ih vi u svoju zemlju pa se pozivajte na medjunarodno pravo.

  4. Ma nema šanse…koga su bre pitali da ih dovode kod nas u zemlju?
    Sa kojim pravom se onaj idiot ophodi kao da je Srbija njegovo privatno vlasništvo?
    I najvažnije,kako su mislili da nam dižu natalitet u Srbiji sa migrantima kada su došli BEZ ŽENA???
    Odgovor je veoma jednostavan a pitanje je da li ćemo mu to dozvoliti

  5. Pa odg je jednostavan, veliki bot ili ti veleizdajnik je naselio i naseljava Srbiju i par puta je javno obećao da će dovesti radnu snagu,povećati natalitet itd.. Mudžahedini će silovati sve žensko… Dablinski sporazum se zove delo njihovih ruku, svako ko je evidentiran vraćaju ga u matičnu državu a to je Srbija, policijski čas je tžzato i uveden da ne vidite pos okriljem noći ko sve ulazi u državu, i to ko nam vodi državu peder i lezbača.. Kakav smo mi cirkus od nacije,..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here