EPA-EFE/Russian defence Ministry

Šezdeset četiri odsto Austrijanaca, 60 odsto Nemaca i 50 odsto anketiranih Španaca smatra da bi rat u Ukrajini trebalo da se završi što je pre moguće, čak i ako bi to značilo da bi Ukrajinci morali da žrtvuju deo teritorije i da je prepuste Rusiji, pokazuju rezultati novog panevropskog istraživanja koje je danas objavila španska agencija EFE.

Studiju je sprovela evropska mreža za ispitivanje javnog mnenja “Juroskopia” u devet zemalja EU: Portugaliji, Austriji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Grčkoj.

Isporuka oružja Ukrajini ima podršku 56 odsto ispitanih građana EU, pokazala je anketa.

U Španiji, istraživanje je sprovela “Sigma dos” krajem decembra na uzorku od 1.000 ljudi.

Ispitivanje je pokazalo da su se glasači levičarskih partija vladajuće koalicije u Španiji najviše zalagali za što skorije okončanje sukoba u Ukrajini, čak i ako bi to značilo teritorijalne ustupke Rusiji, odnosno 61 odsto glasača Unidas-podemos (GUE/NGL) i 55 odsto glasača levog centra PSOE (S&D).

Za takvo rešenje sukoba u Ukrajini izjasnilo se i oko 46 odsto glasača desnog centra Partido popular (PP), kao i 45 odsto glasača krajnje desnice Vok (ECR) i 44 odsto liberalnog centra.

Kada je reč o vojnoj podršci Madrida Ukrajini, 61 odsto Španaca se izjasnilo za pružanje takve podrške Kijevu.

Za vojnu pomoć Ukrajini je više od 60 odsto glasača PSOE i PP, dok više od polovine glasača Unidas-podemos odbija svako produženje španske vojne podrške Kijevu.

Isporuka oružja Ukrajini ima podršku 56 odsto ispitanih građana EU, pokazala je anketa.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here