Austrijanci ne daju Slovencima da ubijaju medvede

0

Zašto da ga ubiju: Mrki medved
 

Odluka slovenačkih vlasti da, ove godine, odstrele 75 mrkih medveda, navodno zbog šteta koje nanose, izazvala je oštre proteste u "deželi", ali u i susednoj Austriji, odakle je stigao predlog za uvoz jednog broja tih "otpisanih" zveri.

 

Austrijski ogranak WWF je nedavno objavio da u centralnoj Austriji sada živ svega dva medveda i da su oba samci. Zbog toga su i iskazali veliko interesovanja za dobijanje "pojačanja" iz Slovenije, gde su procenili da imaju višak tih, sve ređih, zveri.

Slovenci su – opet zbog viška – odlučili da ove godine ostrele i 12 vukova, ali Austrijanci za njih nisu pokazali interesovanje.

Predsednik slovenačkog Društva za prava životinja Stanko Valpatič je izjavio da je broj medveda predviđenih za ubijanje "previsok" – "jer ih je ‘proredila’ i ova oštra zima" – i dodao da je zvanični podatak o postojanju 450-550 medveda u Sloveniji "preteran".

Protiv likvidacije mrkih medveda u Sloveniji ustalo je i više nevladinih organizacija u Austriji, među kojima je i ogranak Međunarodne grupe za zaštitu prirode (WWH), koja je od vlade u Beču zatražila da uveze bar desetak slovenačkih medveda. WWF je, pri tome, navela da u Austriji sada živi svega 20 do 25 medveda.

Ministar za zaštitu životne sredine Nikolaus Berlaković je, u načelu, podržao inicijativu WWF, obećavši da će o tome razgovarati sa zvaničnicima austrijskih pokrajina, jer bez njihove saglasnosti nije moguć uvoz medveda.

U slovenačkom Zavodu za šumarstvo nisu protiv toga da otpisane medvede pošalju komšijama, ali, zbog nekih ranijih loših iskustava, odnosno ubijanja tih zveri u krivolovu, traže zvaničan zahtev i garanciju da će životinje tamo biti zaštićene. Slovenci su takve aranžmane već ranije imali sa Italijanima i Francuzima.

Čelnici Zavoda su, kako piše "Delo", predočili Austrijancima da je krivolov i glavni razlog drastičnom smanjivanju broja medveda u austrijskim planinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here