Austrijanci ponosni na svoju zemlju

0

Čak 80 odsto stanovnika Austrije ističe da je ponosno što su Austrijanci. Na drugoj strani samo 11 odsto ne deli ovaj ponos sa sunarodnicima.

Ovaj pozitivni patriotizam vidljiv je u svim delovima stanovništva. Posebno je izražen kod osoba starijih od 50 godina (84 odsto), u pokrajinama Gornja Austrija i Salcburg (89 odsto), kao i kod glasača vladajućih stranaka (Socijaldemokratska partija – SPO 92 odsto, Narodna partija – OVP 98 odsto).

Zanimljivo je da su simpatizeri desničarske Slobodarske partije (FPO), koja posebno ističe rodoljublje, sa 65 odsto daleko iza vladajućih stranaka po ljubavi prema domovini.

Austrijanci su posebno ponosni na prirodu i planine (83 odsto), na austrijsku kuhinju (55 odsto), kulturu (50) i sportiste (37).

Kada je reč o političarima samo tri odsto stanovništva je ponosno na njih.
Kada je reč o javnim ličnostima Austrijanci su najponosniji na vlasnika Red Bula Ditriha Matešica (51 odsto), zatim na skijaša Marsela Hiršera (49), nekadašnjeg vozača Formule 1 Niki Laudu (44).

Od političara najpopularniji je predsednik države Hajnc Fišer za kojeg 39 odsto Austrijanaca kaže da je ponosno što ima takvog državnika na čelu svoje zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here