ODJECI

Dejan Savićević, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore u petom mandatu (još od 2001), mesec dana posle “slučaja Kosovo” ponovo se oglasio, ovog puta u “Nedeljniku”, i izvređao bivšeg selektora “sokolova” Ljubišu Tumbakovića, a usput isprozivao i generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića.

– Tumba me je razočarao kao čovek i kao profesionalac. Kako neko može da te nazove u minut do 12 i kaže ti da ne može da vodi reprezentaciju Crne Gore? Da li neko zaista misli da je tu odluku doneo po ličnom ubeđenju? Ili su ga zvali iz kabineta… – izjavio je Savićević.

On, međutim, nije hteo da precizira iz čijeg kabineta je upućen poziv.

– To on zna. Ja znam samo da se ne postaje patriota u minut do 12. I to posle poziva iz kabineta. Kada smo izvukli Kosovo, mogao je da bude veliki patriota i da mi kaže: ‘Vidi, Dejo, ja to ne mogu da vodim’. Da nije bilo poziva iz kabineta ne bi bio patriota… – rekao je Savićević i – ostao živ.

Kome su ove izjave bile upućene teško je pretpostaviti, ali su, nažalost onih koji su cenili Savićevića kao fudbalera – apsolutna laž!

Od 2. decembra prošle godine, kada je u Dablinu obavljen žreb kvalifikacionih grupa za EURO 2020. i kad je određeno da Crna Gora i takozvano Kosovo budu u istoj grupi, znalo se da su i selektor Tumbaković i srpski fudbaleri, koji igraju za crnogorsku reprezentaciju, u velikom problemu. Odnosno, da oni zbog dobro znane situacije, koja se iz dana u dan samo komplikovala, ne mogu da izađu na teren i stoje mirno pred zastavom takozvanog Kosova i da slušaju himnu jednostrano proglašene i nepriznate države! A da je Crna Gora, odnosno režim Mila Đukanovića, s druge strane, priznao to Kosovo…

Ali, gle čuda, Savićević otkriva da je to saznao “u minut do 12”?! Teško je verovati da je za 18 godina rukovođenja crnogorskim savezom ostao politički nepismen, to jest da ama baš ništa ne zna o društveno-političkim odnosima u regionu. Pogotovo o stavu Srbije prema takozvanom Kosovu. I pogotovo zato što je od prvih dana miljenik večitog premijera i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, čiji su potezi u poslednje vreme takođe dobro poznati. Toliko da je i sam morao da prizna da “odnosi između Srbije i Crne Gore nisu više kao ranije”.

Naravno da su i oni koji su bili u Dablinu a svi koji su kasnije o tome razgovarali, i sa Savićevićem i sa Tumbakovićem, znali kakav će stav zauzeti Srbi. Uostalom, nije slučajno da su FIFA i UEFA, svetska i evropska fudbalska federacija, Srbiju i takozvano Kosovo, izuzeli iz žreba odnosno da se pre finala bilo kog takmičenja ne mogu sastajati! Samo se Savićević šest meseci, od žreba do utakmice, pravio i gluv i slep.

Takođe je teško verovati da Savićević zna šta znači biti patriota, a da istovremeno očekuje da Tumbaković i srpski fudbaleri zaborave odakle potiču i gde žive?! Ili on možda i najbolje zna kako se preko noći i iz (Milovog) kabineta postaje veliki patriota?

O ljubavi prema Srbiji

Prvi čovek crnogorskog fudbala rekao je za “Nedeljnik” i šta sada oseća prema Srbiji:

– Daleko od toga da mrzim Srbiju. Ja Srbiju doživljavam kao moju drugu kuću. Tamo sam proveo tri i po najlepše godine života. Vezuju me lepa sećanja na Beograd, sin mi se rodio u Beogradu. Ali, vidite šta donosi život i šta donose nova vremena…

Ne treba sumnjati u Savićevića kad govori za srpski magazin, samo bi dobro bilo kad bi birao reči kad o Srbima i Srbiji govori i svakog dana u Podgorici. Pogotovo kada govori o onima s kojima je do juče radio, poput Tumbakovića, iznoseći neke stvari koje po pravilu ostaju u kancelariji ili u svlačionici.

1 COMMENT

  1. Svi koji iole poznaju Tumbakovića znaju da je, pre svega, pošten i iskren. Uvek je doobronameran i veruje ljudima, a zbog toga ponkkad ispadne naivan…
    Deju su nekad zvali genije, ali isključivo zbog onog što je pokazivao na terenu. Van terena je retko kad bio za primer, a sad je pokazao svoje pravo lice – optužuje i vređa druge da bi pokrio svoje greške i nekome se tamo opravdao! Baš je nisko pao…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here