Azilanti na putu za Bujanovac i Preševo

0

Autobus sa putnicima je, kako se navodi, uredno prešao pasošku kontrolu na graničnom prelazu Batrovci između Hrvatske i Srbije, a njihovo krajnje odredište su, što se državljanja Srbije tiče, Bujanovac I Preševo, gde se očekuje da će stići nešto oko 15 sati imajući u vidu vremenske usluve.

Inače, u sredu je krenuo prvi autobus sa osobama koje nisu dobile zatraženi azil u Belgiji i koje belgijske vlasti vraćaju na temelju sporazuma o readmisiji s Beogradom i Skopljem, javio je radio Dojče vele.

Autobus sa državljanima Srbije I Makedonije je juče krenuo iz Brisela, a kako je Tanjugu rekla ambasadorka Belgije u Beogradu Deniz de Hauer u njemu se nalazi 44 državljana Srbije i 28 državljana Makedonije.

To je samo deo od skoro 500 državljana Srbije koji su od početka godine zatražili azil u Belgiji koji je dobrovoljno pristao na povratak u svoju zemlju, rekla je ona, dodavši da je samo u februaru azil u Belgiji zatražilo 330 državljana Srbije.

Zbog problema azilanata, na jugu Srbije nedavno je boravio belgijski državni sekretar za pitanja emigracije i azila Melkior Vatle koji je predstavnicima vlasti u Preševu i Bujanovcu, odakle uglavnom potiču azilanti, da niko od građana sa juga Srbije koji su tražili azil u Belgiji ne može dobiti azil iz ekonomskih razloga.

U narednim danima se očekuje organizovani dolazak većeg broja građana Srbije, koji su odustali od zahteva za azil i žele da se vrate kući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here