Dačić: Vizna liberalizacija nije ugrožena

0

Ministar je zamolio državljane Srbije da shvate da vizna liberalizacija ne znači pravo na dobijanje azila, sticanje radnih prava i upozorio da će svi koji nezakonito borave u državama EU biti, na osnovu sporazuma o readmisiji koji je stupio na snagu još pre dve godine, vraćeni u Srbiju.

 

 

U vezi građana Srbije i Makedonije koji su tražili azil od Belgije i Švedske, Dačić je precizirao da se radi o 400 lica u Belgiji i oko 500 u Švedskoj, uglavnom albanske nacionalnosti i nešto manje romske.

Dačić je podsetio da je sporazum Srbije I EU o readmisiji stupio na snagu 1. januara 2008. godine, a da su posebni protokoli o readmisiji potpisani sa Slovenijom, Francuskom, Italijom, Mađarskom, a da su sa Nemačkom, Estonijom, Velikom Britanijom, Maltom, Slovačkom i zemljama Beneluksa u toku pregovori ili su tekstovi protokola već usaglašeni.

 

Ministar je poslanicima predstavio predložene zakone o potvrđivanju međunarodnih sporazuma koji se odnose na policijsku saradnju I readmisiju, navodeći da su oni potrebni u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma.

 

Zahtevi za azilom u te dve države, prema rečima Dačića, značajno su povećani nakon vizne liberalizacije.

 

Dačić je istakao da su vlasti Belgije I Švedske utvrdile da za ta lica nema osnova za azil, a da je dogovoreno da Srbija I Makedonija istraže da li u procesu odlaska tih lica ima elemenata organizovanosti, odnosno kriminalnih aktivnosti, s obzirom da je utvrđen način kako su tamo otišli.

 

On je objasnio da su autobusi polazili iz Makedonije I usput kupili I ljude sa juga Srbije.

Dačić je napomenuo da troškove readmisije snose države koje su podnele zahtev, a da samo u pojedinim slučajevima te troškove snosi Srbija.

Dačić je u republičkom parlamentu, gde je poslanicima obrazlagao set predloženih zakona o potvrđivanju međunarodnih sporazuma koji se odnose na policijsku saradnju i readmisiju, rekao da je u 2009. godini bilo 2.191 zamolnica za readmisiju, da su srpske vlasti dale pozitivan odgovor u 1.423 slučaja, a da za ostala lica nije utvrđeno da su državljani Srbije.

 

U prva dva meseca ove godine podneto je, prema Dačićevim rečima, ukupno 478 zamolnica za vraćanje lica koja nezakonito borave u EU, od kojih je za 304 Srbija dala pozitivan odgovor, za 156 negativan, dok je za 18 lica postupak provere u toku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here