EPA-EFE
Predsednik SAD Džo Bajden

SAD će Ukrajini obezbediti dodatno oružje i opremu u vrednosti od 425 miliona dolara za njenu borbu protiv ruske invazije, saopštila je danas administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Taj paket deo je poslednjih ostataka sredstava Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), fonda koji je Bajdenova administracija koristila da kupuje oružje, umesto da Ukrajini šalje oružje iz američkih zaliha, prenosi Rojters.

Administracija je takođe najavila slanje oružja u vrednosti od 125 miliona dolara koje je omogućeno korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, zakonskog mehanizma koji ovlašćuje Bajdena da prenosi višak artikala i usluga iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tokom vanrednog stanja.

Iz Pentagona je saopšteno da oružje koje će biti isporučeno Kijevu uključuje dodatnu municiju za protivvazdušnu odbranu sistema zemlja-vazduh (NASAMS), municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljeriju kalibra 105 i 155 milimetara, TOV protivtenkovsko oružje, protivpešadijske mine, malokalibarsko oružje i desetak kamiona.

Od početka ruske invazije u februaru 2022. SAD su poslale oko 44 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini.

1 COMMENT

  1. Mozte da saljete [omoc koliko hocete.sve dok pronacisticki rezim Zelenskog ne kapitulira.Njega ce likvidirati ukrajinski narod kada shvati da je on vodio rat u interesu Amerike i NATO pakta do poslednjeg Ukrajinca.Ti stari i bolesni cicica koji ne ans gde se nalazis odbrojani su ti dani u Beloj kucici.Ono sto ste uradili zla po svetu od augusta 1946 na ovamo ta bela kucica trebalo bi da se zove ukleta crna kuca strave i uzasa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here