EPA-EFE
Predsednik SAD Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden se u godišnjem govoru pred Kongresom obratio ruskom lideru Vladimiru Putinu izjavivši da Vašington “neće odstupiti ni pokleknuti” u sukobu u Ukrajini.

Bajden je još jednom pozvao oba doma Kongresa da odobre i dostave mu na potpis dvopartijski predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji predviđa pružanje pomoći Kijevu.

– Obraćam se Kongresu: moramo da se suprotstavimo Putinu. Istorija motri na nas. Ako se Sjedinjene Američke Države povuku, to će ugroziti Ukrajinu, Evropu, slobodan svet i motivisati one oni koji nam ne žele dobro. Moja poruka predsedniku Putinu je jednostavna. Nećemo se povući ni pokleknuti. Ja neću pokleknuti – poručio je predsednik SAD

Bajden je, pored toga, ocenio da je Ukrajina u stanju da zaustavi Putina uz američku podršku.

– Ako neko u sali misli da će se Putin zaustaviti na Ukrajini, uveravam vas da nije tako. Ali, Ukrajina može da zaustavi Putina, ako je budemo podržavali i slali joj oružje – istakao je predsednik SAD.

On je takođe istakao da je Vašington protiv slanja američkih snaga u Ukrajinu.

– Oni (u Kijevu) ne traže da pošaljemo američke vojnike. Vojska SAD neće učestvovati u ukrajinskom sukobu, odlučan sam da nastavimo (američku politiku povodom situacije) u istom pravcu – dodao je Bajden.

Pored toga, američki predsednik nije propustio da zameri svom prethodniku Donaldu Trampu za to što se, kako je rekao, „priklonio“ ruskom rukovodstvu, komentarišući sukob u Ukrajini.

– Smatram da je to nečuveno, opasno i neprihvatljivo – zaključio je Bajden, komentarišući izjave svog političkog protivnika.

4 COMMENTS

  1. НАРАВНО
    ДЕДИЦЕ
    ДА ПРЕДАЈУ КИЈЕВ ТАМО ГДЕ ПРИПАДА
    СЛАВА ЦАРСКОЈ РУСИЈИ 🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here