Tanjug
Kosovska Mitrovica

Nemački poslanik i izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope Peter Bajer izjavio je da je problem severa Kosova jedno od najizazovnijih pitanja u dijalogu i da se ne može zanemariti.

– Nerešeno pitanje severa Kosova ostaje jedan od glavnih izazova za unapređenje procesa normalizacije između dve zemlje – rekao je Bajer za Gazeta Ekspres i dodao da ako pomaže u napretku, pregovarači se mogu fokusirati i na druga pitanja, ali na kraju se pitanje severa Kosova ne može zanemariti.

– Imam puno razumevanja za probleme, istorijsku prošlost i etničke i verske implikacije koje doprinose da se ovo pitanje čini izuzetno teškim. Ali ni političari u Beogradu ni u Prištini nisu izabrani isključivo za dobra vremena – kazao je Bajer.

Naveo je da uvek dođe vreme kada hrabrost mora biti praćena diplomatskom mudrošću i odgovornošću.

– To je vreme kada nisu potrebni laki odgovori, već teški kompromisi. Želim da ponovim svoj stav i stav Nemačke, da ne pristajemo na bilo kakvu teritorijalnu razmenu bilo koje vrste – istakao je Bajer.

– U prvom koraku, strane moraju naći zajednička i praktična rešenja za određena pitanja. U drugoj fazi, Srbija i Kosovo moraju da usvoje zakone gde god je potrebno i da ih primene u svojim zemljama. Sve je to vrlo konkretno, nema veze sa magijom. Odgovorni političari moraju delovati na ovaj način i u najboljem interesu svog naroda – poručio je Bejer.

U politici uopšte i posebno pod demokratskim principima to često znači pronalazak kompromisa, kazao je on i izrazio očekivanje da obe strane slede ovaj koncept.

7 COMMENTS

  1. Ко пита уопште једне НЕМЦЕ шта ће бити на Косову и Метохији,шта се то тиче нацистичких гадова????Јел се ми питамо шта се дешава у Баварској????

  2. `Nema promene granica!`
    Onda nema problema — Kosovo je deo Srbije i teraj dalje!
    Samo da vidimo kako će se postaviti u okviru Srpske Federacije?

  3. treba sve nemce isterati sa boalkanaa siftare sa kosova poslati u nemacku
    pa nek ih nemci uzdrzavaju
    po ponasanju nemacke se vidi da njihov fasizam nije porazen samo se povukao u ilegalu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here