Balkan: Svaka četvrta žena zlostavljana

0

"Podaci pokazuju da u Srbiji ima 1.150.000 komada vatrenog oružja i ono se u većini slučajeva nalazi u privatnom vlasništvu", rekla je članica Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić.

Prema njenim rečima, svaka četvrta žena na Balkanu je imala iskustvo nasilja u porodici, a sedam odsto njih je bilo napadnuto ili im je prećeno vatrenim oružjem.

Nikolić je dodala da istraživanja pokazuju da posledice mogu biti kobne ukoliko izostane pravovremena društvena reakcija u trenutku kada žrtva želi da napusti nasilnika.

"Kako bi zaštitila svoj ili život dece, žrtva može postati i izvršiteljka krivičnog dela", objasnila je Nikolić napomenuvši da je proteklih godina dosta urađeno na unapređenju zakonodavne politike u toj oblasti, ali da praksa pokazuje da primena zakona i zakonodavna politika ne štiti žrtve nasilja na adekvatan način.

Nikolić je dodala da su nedavna istraživanja ukazala na vezu između rata i velikog broja oružja, koje je po njegovom završetku ostalo, što predstavlja još jedan faktor koji doprinosi da posledice nasilja u porodici u nekim slučajevima budu kobne.

 

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević rekla je da je svakoj trećoj ženi, koja boravi u "Sigurnoj kući", prećeno vatrenim oružjem.

"Pretnje oružjem se ne sankcionišu i ne shvataju ozbiljno", ocenila je ona i dodala da bi, zbog činjenice da veliki broj muškaraca u legalnom posedu ima vatreno oružje, trebalo revidirati spiskove onih koji ga poseduju.

Prema njenim rečima, žene žrtve nasilja se često zbog nedostatka materijalnih sredstava, posle boravka u Sigurnoj kući, vraćaju nasilniku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here