Balkanske impresije u Faustu

0

Predstavili specijalitete: Madlen Mataruga sa dedom Vasom
 

Projekat Balkanske impresije i organizatora, kulturno udruženje Novu konfiguraciju, između ostalih podržale su i Srpska pravoslavna opština i Hrvatska katolička misija iz Hanovera.

 

Vasa podgrejao sarmu

Vredne domaćice spremile su razne balkanske specijalitete, a da ne bi izostao osnovni srpski specijalitet, sarma, Milja Mataruga koja je među Srbima poznata po dobrim sarmama ovaj put napravila ih je 65 i sve bi prošlo dobro da se sarme za vreme pograma nisu ohladile. Situaciju je spasao pesnik Vasa Bekvalac. Skoknuo je na buvljak, u dvorištu Fausta, kupio električni rešo i sarmu podgrejao.
-Bilo mi je daleko da se vozim kući – kaže Vasa srećan što su gosti pravovremeno snabdeveni originalnom srpskom sarmom.

Srbe su na ovoj zanimljivoj kulturnoj manifestaciji zastupale devojke folklorne grupe "Srbija" koja deluje pri Svetosavskom centru, a nastupio je i Goran Stevanović docent klasične harmonike na Visokoj muzičkoj školi u Hanoveru.

Danko Rabrenović muzičar i satiričar, inače saradnik nemačkog radija WDR, čitao je odlomke iz svoje knjige "Balkanizer". Umetnike Hrvatske katoličke misije predvodila je šesnaestogodišnja Mateja Kopran koja se osim muzikom bavi i proučavanjem balkanske istorije.

Da bi radoznaloj publici pokazali da Balkan ipak ima svoj specifični zajednički identitet, na početku programa , imenom i nazivom zemlje porekla, predstavilo se desetak mladih iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Srpske devojke su otpevale pesme "Ružica si bila", "Zaspo mi je dragi", "Gusta mi magla" , "Usnula je dubok sanak" i "Đurđele", a nakon burnog aplauza odigrale su "Čačak" i "Šumadijsko kolo".

Posle programa kolo su igrali svi zajedno, a oni koji nisu igrali uživali su u balkanskim specijalitetima koje su pripremile majke poreklom iz bivše Jugoslavije.

Druženje, uz nekoliko radionica i razgovora vezanih za istoriju i muziku Balkana trajalo je celo posle podne, a uveče je nastavljeno muzičkim programom umetnika iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Projekat Balkanske impresije koji je startovao u avgustu prošle godine, nagrađen je godišnjom muzičkom nagradom Donje Saksonije.
 

Političke poruke

Udruženje Nova konfiguracija 2010 je osnovala grupa muzičara, studenata i profesora sa Visoke muzičke škole, s namerom da istražuju u kojoj meri i na koji način balkanski narodni melos utiče na modernu zabavnu i klasičnu muziku koju u Nemačkoj stvaraju ili slušaju mladi poreklom sa Balkana. Njihovi nastupi osim umetničke nose i političke poruke, a po tome su osobito poznati njihovi gosti, muzička grupa TFB iz Splita, popularni pevač i kompozitor Rambo Amadeus i naravno Danko Rabrenović, koji svojim satirama žigošu ljudske i balkanske političke slabosti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here