KSD Bambi
PUBLIKA UŽIVALA: Najmlađi folkloraši na sceni

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča proslavilo je pet decenija postojanja svečanim koncertom u prestižnoj dvorani Mut i prijemom u Gradskoj kući. Na prijemu su dodeljene plakete istaknutim članovima, aktivistima i prijateljima kluba koji su svojim angažmanom doprineli i doprinose da Bambi već 50 godina uspešno postoji i radi.

Prijemu su prisustvovale i počasni gosti – Jerg Nojmajer, predstavnik gradskog parlamenta u ime gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, Silvija Janković, predsednica Pete bečke opštine, Štefani Lamp, zamenica predsednika 16. bečke opštine, kao i predstavnici srpskih udruženja Cica Rajković, predsednica KUD Jedinstvo, Srđan Mijalković, potpredsednik SKPD Prosvjeta, Milan Vidović, predsednik Srpskog centra, i Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”. Na prijemu je predstavljena i monografija o KSD Bambi pod naslovom “50 godina zajedno”, koja prikazuje istorijat kluba.

Na koncertu je publika još jednom imala priliku da se uveri u kvalitet rada društva Bambi. U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su pionirski, omladinski, izvođački ansambl, Bambi +, ali i starija generacija igrača koja je, povodom jubileja, pripremila posebnu koreografiju.

– Prepuna sala u kojoj smo održali naš rođendanski koncert, gde se tražilo i mesto više, još jedna je potvrda kvaliteta i ugleda koji Bambi ima u srpskoj dijaspori u Austriji, ali i u Evropi. Upravo naš kvalitet rada u očuvanju i negovanju srpske tradicije i kulture, ali i sportskog duha, nas je održavao svih ovih 50 godina. Ono što je najvažnije, svi smo vrlo motivisani i nastavićemo da se trudimo i radimo, da budemo još bolji i uspešniji i da, u narednom periodu, postanemo još veća Bambi porodica – rekao je Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi.

On je zahvalio svim članovima, aktivistima i prijateljima na njihovom angažmanu, institucijama matice koje, kako je istakao, uvek prepoznaju značaj postojanja ovog kluba za celu dijasporu i spremne su za saradnju, institucijama Austrije i grada Beča, kao i “matičnoj”, 16. bečkoj opštini i svima ostalima koji su doprineli i doprinose da Bambi ovako dugo postoji i kvalitetno radi.

Bambi je osnovan 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji i danas okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su: folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađeg do veteranskog sastava.

Kulturno-sportsko društvo Bambi je dobitnik brojnih priznanja i pobednik je brojnih festivala širom Evrope.

DODELJENE PLAKETE: Članovi i gosti u Gradskoj kući
Stanković sa mladim članovima
Prvi ansambl je izveo više koreografija
ISTORIJAT: Monografija o dosadašnjem radu

Rad sa decom

– Posebno smo postali prepoznatljivi po pažnji koju poklanjamo radu sa decom, kao i našim manifestacijama za najmlađe i sportskim manifestacijama. Osim toga, tu su i druge naše aktivnosti koje su izuzetno zapažene i okupljaju veliki broj posetilaca – ističe Aleksandar Stanković.

Igre iz svih krajeva

Na koncertu su izvedene “Igre iz Vladičinog Hana”, “Igre iz Crne Trave”, “Igre iz Kosovskog Pomoravlja” i deo” Kumanovskog polja”, a posebno za ovu priliku napravljen je spoj folklora i umetničkih igara, pa je publika imala priliku da uživa u scenskoj figuri – “Karmina Burana” i nastupu plesačice Biljane Novaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here